Kematian Akibat Denggi Meningkat Di Perak - Semasa | mStar

Kematian Akibat Denggi Meningkat Di Perak

IPOH: Jumlah kematian akibat denggi di Perak meningkat kepada 13 kes dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini berbanding tujuh dalam masa sama tahun lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Pembangunan Kampung Baharu negeri Datuk Dr Mah Hang Soon berkata tujuh kematian dilaporkan di daerah Kinta, Manjung (dua), Hilir Perak(satu), Kuala Kangsar (satu), Kampar (satu) dan Kerian (satu).

Beliau berkata sehingga kini, jumlah kumulatif kes denggi di Perak meningkat 117.9 peratus iaitu 5,564 kes, berbanding tempoh yang sama tahun lepas sebanyak 2,554 kes.

"Kes denggi di Kinta sebanyak 4,092 kes, Manjung (330), Hilir Perak (197), Kuala Kangsar (247), Batang Padang (134), Larut Matang dan Selama (218), Kampar (187), Perak Tengah (35), Kerian (80) dan Hulu Perak (44)," katanya kepada pemberita di sini,Sabtu.

Terdahulu, Dr Mah mengadakan lawatan bersama Jabatan Kesihatan Perak kekawasan 'hotspot denggi tegar' di Kampung Dato Ahmad Said Tambahan Dua, Manjoi dan Taman Cempaka di sini.

Beliau berkata tempoh wabak denggi paling lama di negara ini adalah di dua kawasan di daerah Kinta itu iaitu dari November tahun lepas sehingga kini.

"Tempoh wabak denggi di Kampung Dato Ahmad Said Tambahan 2 adalah 213 hari membabitkan 104 kes manakala di Taman Cempaka, 203 hari membabitkan 110 kes,"katanya.

Dr Mah berkata antara faktor wabak denggi di lokaliti itu adalah disebabkan longgokan sampah haram, longkang tersumbat, rumah kosong terbiar, pembuangan sisa pembinaan dan tingkah laku penduduk menyimpan barang lusuh dan terpakai.

Beliau menggesa masyarakat menggembleng tenaga dalam menjalankan operasi gotong-royong di lokaliti kawasan 'hotspot' denggi di seluruh Perak bagi memerangi wabak penyakit itu.

"Denggi yang menjadi kebimbangan utama ketika ini hanya dapat dikurangkanmelalui kerjasama semua pihak dengan melaksanakan tanggungjawab masing-masing,"katanya.

kematian denggi , Ipoh , meningkat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain