Kad Kredit Bayar Fi Pasport - Semasa | mStar

Kad Kredit Bayar Fi Pasport

Mustafa menunjukkan pasport antarabangsa Malaysia yang kini boleh dimohon menerusi kaedah pembayaran menggunakan kad kredit.

PETALING JAYA: Selepas ini orang ramai tidak lagi perlu membawa wang tunai untuk menjelaskan fi pasport antarabangsa Malaysia kerana proses itu bakal melalui transformasi menerusi penggunaan kad kredit.

Pejabat pasport di Menara Ikhlas, Presint 3, Putrajaya pada Selasa menyaksikan pemohon pasport pertama menggunakan kad kredit pada pukul 4 petang.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim berkata, kaedah pembayaran menggunakan kad kredit itu bertujuan untuk memudahkan pemohon selain mengurangkan transaksi wang tunai di kaunter imigresen.

Menurutnya, ia dilaksanakan tanpa mengenakan sebarang caj tambahan bagi perkhidmatan permohonan pasport di jabatan itu.

“Bagaimanapun, pada peringkat awal kaedah pembayaran melalui kad kredit ini hanya dilaksanakan di pejabat pasport di Putrajaya sahaja.

“Ia merupakan fasa percubaan bagi memastikan kecekapan sistem ini dari segi verifikasi dengan pihak bank untuk setiap transaksi supaya dapat dilakukan secara teratur dan lancar,” katanya kepada mStar Online.


Mustafa berkata, tempoh sebulan ditetapkan sebagai percubaan untuk menguji keberkesanan sistem itu sebelum ia dapat diperluaskan ke semua pejabat imigresen termasuk di Pusat Transformasi Bandar (UTC) di seluruh negara.

Beliau menambah, sejak Januari tahun ini, pihaknya mengeluarkan sebanyak 1.16 juta pasport.

Difahamkan, kira-kira dua juta pasport dikeluarkan secara purata setiap tahun.

Ditanya adakah kaedah pembayaran baharu akan meningkatkan bilangan pengeluaran pasport, Mustafa berkata: “Ia lebih kepada memudahkan pengguna kerana kebiasaannya permohonan pasport dibuat apabila rakyat Malaysia mahu ke luar negara dan secara bermusim seperti musim haji dan cuti sekolah."

Beliau bagaimanapun berkata, ia akan menyaksikan peralihan penggunaan wang tunai kepada kad kredit bagi permohonan pasport di kaunter imigresen.

Januari lalu, Jabatan Imigresen mengumumkan bahawa bayaran untuk permohonan pasport antarabangsa Malaysia bagi warga berumur 13 hingga 59 tahun untuk tempoh lima tahun diturunkan daripada RM300 kepada RM200.

Kadar bayaran bagi pemohon berumur 60 tahun ke atas dan 12 tahun ke bawah pula serta jemaah haji termasuk pelajar yang mengikuti program ijazah di luar negara bagi pemohon berumur 21 dan ke bawah ialah RM100.

Permohonan pasport bagi Orang Kelainan Upaya (OKU) kekal percuma.

Sehubungan itu, semua permohonan pasport antarabangsa Malaysia untuk tempoh dua tahun dengan bayaran RM100 dimansuhkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain