Peluang Warga Singapura Menikmati Raja Buah Sepuas-Puasnya - Semasa | mStar

Peluang Warga Singapura Menikmati Raja Buah Sepuas-Puasnya

SINGAPURA: Pencinta durian bakal mendapat nikmat yang lebih memandangkan ia berbuah dengan begitu baik pada tahun ini berbanding tahun lepas.

Pengurus jualan syarikat pemborong buah-buahan dan sayur-sayuran Chit Huat PTD Ltd, Tan Shuqing, 34, berkata, ini disebabkan oleh cuaca baik pada tahun ini yang menyaksikan ia begitu 'menjadi'.

"Terdapat satu kitaran durian di mana setiap 15 tahun, durian berbuah dengan sangat baik. Dengan bantuan cuaca yang baik, terdapat peningkatan dua kali ganda dalam bilangan durian yang berbuah tahun ini," katanya.

Penjual di 227 Katong Durian Wong Yew Loon, 58, berkata, di Pahang dan Johor, ia berbuah tepat pada masanya pada tahun ini. Ia biasanya berbuah pada awal Julai di Pahang tetapi ia bermula lebih awal tahun ini. Di Johor ia biasanya berbuah dari hujung Mei hingga awal Jun.

Tan dan Wong berkata Singapura melihat peningkatan dalam bekalan kerana pada masa yang sama umat Islam di Malaysia menyambut Ramadan.

"Jualan durian di Malaysia agak perlahan kerana pada bulan Ramadan permintaannya yang kurang dan mereka terpaksa menolaknya ke Singapura," kata Wong.

Fruits Top 1 Department Store -yang mempunyai dua cawangan di Geylang Road Lorong 36 dan Toa Payoh Central memberi amaran bahawa hasil yang baik di Malaysia mungkin tidak bermakna kepada peminat durian di Singapura.

Pemiliknya, Teoh See Aik, 38, berkata: "Walaupun hasil yang baik pada tahun ini, ia tidak bermakna kemasukan yang tinggi ke Singapura. Kilang-kilang di Malaysia juga membuat puri durian dan dieksport ke China untuk dimakan."

Tetapi Arthur Gan, 38, yang menjalankan perniagaan durian milik keluarganya yang telah berusia 30 tahun dan mempunyai kedai di Still Road, Bukit Timah dan Seng Kang Square memberi jaminan kepada peminat di sini bahawa terdapat bekalan durian yang cukup untuk semua orang.

"Orang di China mula makan durian sejak dua tahun lepas dan bekalan ke Singapura terjejas dan harganya tinggi. Tetapi tahun ini, kita tidak akan terjejas kerana lebihan bekalan," katanya.

Gan berkata "Harga biasa adalah 20 peratus lebih rendah daripada tahun lepas."

Walau bagaimanapun, pemeriksaan dengan dua penjual durian mendedahkan bahawa harga untuk durian pilihan utama Mao Shan Wang mungkin tidak semestinya lebih rendah secara menyeluruh.

Satu kilogram (kg) durian Mao Shan Wang di Fruits Top 1 Department Store kini berharga $15, lebih tinggi daripada tahun lepas yang berharga $12 pada tahap paling rendah dalam tempoh yang sama.

Tidak ada perbezaan harga untuk satu kg durian Mao Shan Wang di 227 Katong Durian di mana ia ia dijual pada harga $15, untuk kedua-dua tahun. Tetapi harganya jatuh ke $12 hingga $13 per kg selama seminggu tahun lepas.

Tetapi Wong meramalkan harga boleh jatuh kepada $13 hingga $15 per kg minggu depan.

Tan berkata harga secara umumnya durian, tidak kira jenis apa adalah lebih murah tahun ini dengan 30 hingga 40 peratus penurunan berbanding pertengahan tahun lepas. 
Tetapi dia mengingatkan bahawa harga tetap akan berbeza mengikut kedai kerana kualiti."

Peminat durian Ming Lim, 37, telah makan kira-kira 20 biji durian dengan rakan-rakan dan keluarga sejak musim bermula di mana dia membayar kira-kira $ 14 bagi setiap kg Mao Shan Wang.

Akauntan itu berkata: "Secara purata, ya, harga lebih murah pada tahun ini saya tidak pasti jika mereka akan menaikkan harga, apabila durian Mao Shan Wang dengan kualiti sebenar berada di sini.."

Katanya dia sedar bahawa durian pada awal musim mungkin tidak sebaik yang kemudiannya.

"Daripada apa yang telah saya nikmati setakat ini, mungkin 1-2 daripada 10 biji adalah benar-benar baik. Selebihnya adalah biasa-biasa sahaja," kata Lim.
durian , raja buah , Mao Shan Wang

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain