Tinjauan Kerosakan Di Gunung Kinabalu Berdepan Kesukaran - Semasa | mStar

Tinjauan Kerosakan Di Gunung Kinabalu Berdepan Kesukaran

KUNDASANG: Pihak Taman-Taman Sabah (TTS) berhadapan kesukaran untuk mengenal pasti kerosakan harta benda dan laluan pendaki di Gunung Kinabalu akibat gempa bumi Jumaat lepas.

Beberapa pegawai dari TTS yang diketuai Pengarahnya Dr Jamili Nais hari ini cuba untuk ke kawasan Laban Rata dengan menaiki helikopter tetapi tidak berjaya disebabkan faktor cuaca.

Helikofter yang membawa mereka tidak dapat mendarat dan terpaksa berpatah balik ke kawasan pendaratan berdekatan Pekan Kundasang.

Penolong Pengarah Kewangan, Pentadbiran dan Sumber Manusia Negeri, Daring Laban berkata jumlah kerosakan harta benda dan laluan pendaki bumi belum dapat dikenal pasti sepenuhnya.

"Dari laporan yang diterima, kerosakan besar membabitkan dua pondok pendaki  di Panar Laban dan Layang-Layang yang ranap terkena batu," katanya.

Daring berkata bangunan di Laban Rata termasuk pondok penginapan Gunting Lagadan dan Sayat-Sayat akan turut diperiksa.

Beliau berkata selepas proses mengenal pasti kerosakan harta benda dilakukan, jurutera akan dibawa untuk menilai kerosakan.

Gunung Kinabalu

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain