Perwakilan Kecoh Mahu Bahas Usul 'Bercerai' PAS-DAP - Semasa | mStar

Perwakilan Kecoh Mahu Bahas Usul 'Bercerai' PAS-DAP

Muktamar Tahunan Ke-61 PAS di Stadium Tertutup Kuala Selangor.

KUALA SELANGOR: Usul sensitif berhubung gesaan bagi memutuskan tahaluf siyasi atau kerjasama politik dengan PAS menghangatkan Muktamar Tahunan PAS ke-61 di sini, Sabtu. 

Walaupun usul berkenaan diluluskan tanpa bahas bagi mengelakkan sebarang kontroversi, perwakilan PAS melahirkan rasa tidak puas hati kerana tidak diberikan peluang untuk mengemukakan pandangan terhadap isu berkenaan. 

Tampil menuntut penjelasan, perwakilan Negeri Sembilan, Mohd Faiz Fadzil mempersoalkan keputusan Jawatankuasa Usul PAS yang menyerahkan sepenuhnya kuasa kepada Majlis Syura Ulama untuk membuat keputusan. 

"Kenapa tak perlu bahas? Ini penentu hala tuju parti. Ini perkara yang diputuskan dalam muktamar (lalu), jadi ia juga perlu diputuskan dalam muktamar (usul memutuskan hubungan). 

"Perlu bawa dalam muktamar. Jangan nak bercerai dengan DAP tapi terus kerjasama dalam Pakatan. Kalau berani nak putuskan hubungan dengan DAP, biarkan perwakilan bahas.

"Tak nak kawan dengan DAP tapi nak bersama dalam Pakatan Rakyat, ini satu Pakatan yang tempang," katanya sambil disambut laungan takbir.

Beliau berkata demikian selepas Pengerusi Jawatankuasa Usul PAS, Datuk Mahfuz Omar memberi penjelasan berhubung kedudukan usul yang dikemukakan Dewan Ulama PAS Pusat.

Terdahulu, perwakilan Muktamar PAS dimaklumkan bahawa usul bagi memutuskan tahaluf siyasi dengan DAP diluluskan tanpa bahasa kerana dianggap sensitif.

Sementara itu, seorang lagi perwakilan dari Selangor tampil menuntut supaya usul berkenaan dibuka untuk dibahaskan "Kita ada hak... kena bincang dalam muktamar, bukan keputusan satu dua orang sahaja. Bukan bincang dalam WhatsApp atau Facebook.

"Di Selangor ni penting nak bertahaluf. Pemimpin jangan ambil mudah. Ulama yang kita hormati, Allah memang redha, tapi Allah redha dengan akal yang cerdik dan waras," katanya. 

Kehangatan yang dicetuskan dua perwakilan berkenaan memaksa Pengerusi Tetap, Hussin Ismail mengarahkan Mahfuz sekali lagi tampil menjernihkan suasana. 

"Saya dapat mesej yang banyak bertanya tentang usul ini. Mereka nak tahu bagaimana nak mengendalikan perkara ini. 

"Saya maklumkan ini bukan keputusan saya berseorangan... kita anggap ini usul sensitif kerana melibatkan kedudukan kita dalam banyak perkara. 

"Kita akan hilang kedudukan," katanya merujuk kepada situasi kerjasama politik Pakatan Rakyat di Pulau Pinang dan Selangor.

PAS , Muktamar PAS

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.