Gunung Kinabalu Mungkin 'Marah' Dengan Pelancong Bogel - Penduduk Tempatan - Semasa | mStar

Gunung Kinabalu Mungkin 'Marah' Dengan Pelancong Bogel - Penduduk Tempatan

PETALING JAYA: Gempa bumi di Ranau pada pukul 7.17 pagi Jumaat mungkin berlaku disebabkan oleh kemarahan aki (pelindung gunung) terhadap pelancong yang berbogel dan membuang air kecil di Gunung Kinabalu.

Ketika kebanyakan pengguna di  Twitter berkata kumpulan yang menanggalkan pakaian perlu disalahkan terhadap kejadian gempa bumi 6 skala Richter kerana tidak menghormati gunung yang dianggap suci itu, ada yang tidak yakin bahawa kedua-dua insiden itu mempunyai kaitan.

Pemaju web dari Sabah, yang enggan namanya disiarkan berkata kejadian pelancong berbogel, membuang air kecil di tapak suci itu membuatkan "semangat gunung marah".

Twitter @Zulfahmiabsalam berkata seorang rakan dari Sabah berpandangan bahawa Gunung Kinabalu mungkin "marah" kerana pelancong berbogel di situ.

Walau bagaimanapun, @Zaxania berkata sebarang percubaan untuk menghubungkan kedua-dua insiden adalah satu "kenyataan bodoh" dan memberitahu orang lain untuk tidak mengaitkan gempa bumi itu dengan pelancong yang membuang air kecil di Gunung Kinabalu.

Pada 30 Mei, gambar lima lelaki berbogel di atas gunung tersebar di media sosial, diikuti dengan gambar 10 pelancong , termasuk empat wanita tanpa pakaian berhampiran selatan puncak Gunung Kinabalu.

Penduduk Sabah marah dengan gambar itu kerana mereka menganggap  gunung itu suci.

Pengarah Taman-Taman Sabah Datuk Jamili Nais berkata empat wanita dan enam lelaki telah berpecah dari kumpulan mereka dan pergi ke selatan puncak.

Pelancong tersebut mengabaikan amaran dari pemandu gunung dan memanggilnya "bodoh" dan memberitahu memakinya dengan kata-kata'go to hell" (pergi jahanam), apabila dia memohon mereka untuk menghentikan perbuatan mereka itu.

Surat tunjuk sebab telah dikeluarkan kepadanya berhubung kejadian itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?