PAS Kemuka Memorandum Gesa M'sia Adakan Sidang Tergempar Isu Rohingya - Semasa | mStar

PAS Kemuka Memorandum Gesa M'sia Adakan Sidang Tergempar Isu Rohingya

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS akan menyerahkan satu memorandum mengenai Isu Pembelaan Etnik Minoriti Rohingya kepada Kementerian Luar, Khamis.

Anggota Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata memorandum itu antara lain meminta Malaysia mengadakan sidang tergempar ASEAN untuk mengimbangi tindakan autokratik Myanmar terhadap etnik Muslim Rohingya.

"Memberi perlindungan sementara terhadap pelarian ini tidak akan selesaikan akar masalah, sebaliknya akan menimbulkan lebih banyak dampak sampingan seperti pemerdagangan manusia dan sindiket jenayah antarabangsa," katanya kepada pemberita ketika menerima memorandum tersebut daripada Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor, Syarhan Humaizi di lobi Parlimen di sini.

Sepuluh lagi wakil Dewan Pemuda PAS seluruh negara hadir bagi menyerahkan memorandum berkenaan kepada beliau yang kemudian akan diserahkan kepada Kementerian Luar.

Nik Mohamad Abduh berkata Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN tidak harus bersifat apologetik dan pasif dalam hal ini, sebaliknya menjadi tanggungjawab kolektif di peringkat rantau ASEAN untuk bertindak lebih tegas bagi menekan kerajaan Myanmar yang terus menerus menghapuskan etnik Rohingya secara sistematik.

Pada 20 Mei lalu, Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Anifah berkata Malaysia dan Indonesia bersetuju menawarkan tempat perlindungan sementara kepada 7,000 pendatang yang masih terkandas di laut dengan syarat proses penempatan semula dan penghantaran pulang dijalankan dalam tempoh setahun oleh masyarakat antarabangsa.

Sementara itu, DAP Sabah akan menyerahkan satu memorandum kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkenaan penyelesaian holistik konflik krisis keselamatan Zon Selamat Timur Sabah (Esszone).

Memorandum yang akan diserahkan oleh anggota Parlimen Kota Kinabalu, Wong Sze Phin@Jimmy itu antara lain menggesa kerajaan menyelesaikan krisis keselamatan di Sabah yang masih berterusan walaupun dengan kewujudan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

"Masalah keselamatan di kawasan Esszone telah menjadi bencana kepada rakyat, pelancong dan ekonomi Sabah. Ia bukan sekadar krisis keselamatan kawasan pesisir pantai Timur Sabah, tetapi juga krisis keyakinan dan kepercayaan terhadap pasukan Esscom yang sepatutnya bertanggungjawab dalam memastikan kedaulatan negeri dan keselamatan rakyat terjamin, "katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Beliau berkata memorandum berkenaan akan diserahkan kepada wakil Perdana Menteri pada Khamis.

Rohingya , Bangladesh

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini