Notis Kedua RUU Persendirian Hudud Belum Terima Maklum Balas Dewan Rakyat - Semasa | mStar

Notis Kedua RUU Persendirian Hudud Belum Terima Maklum Balas Dewan Rakyat

Khalid Samad.
Khalid Samad
KUALA LUMPUR: PAS masih belum menerima maklum balas daripada Dewan Rakyat berhubung notis kedua bagi pembentangan Rang Undang-Undang Persendirian dikemukakan anggota Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi membolehkan pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Anggota Jawatankuasa PAS pusat Khalid Samad berkata Abdul Hadi selaku presiden parti telah mengemukakan notis kedua itu sebelum sesi persidangan Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Parlimen ke-13 bermula Isnin lepas.

"Setakat ini, kami belum menerima respons daripada (Yang Dipertua Dewan Rakyat) Tan Sri Pandikar Amin Mulia berhubung sama ada Rang Undang-Undang itu dibenar untuk dibentang dan dibahas," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Isnin.

Abdul Hadi pada 19 Mac lepas telah mengemukakan notis di Dewan Rakyat bagi membawakan Rang Undang-undang Persendirian untuk meminda Akta 355 (Akta Mahkamah Syariah (Bidang kuasa Jenayah) 1965) yang akan membuka laluan pelaksanaan hudud di Kelantan.

Rang Undang-undang itu tidak dibentangkan pada sidang Dewan Rakyat sebelum ini kerana kesuntukan masa dan terdapat urusan-urusan kerajaan lain perlu didahulukan.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015), atau hudud pada 19 Mac lepas.
RUU hudud , Khalid Samad

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain