Notis Kedua RUU Persendirian Hudud Belum Terima Maklum Balas Dewan Rakyat - Semasa | mStar

Notis Kedua RUU Persendirian Hudud Belum Terima Maklum Balas Dewan Rakyat

Khalid Samad.
Khalid Samad
KUALA LUMPUR: PAS masih belum menerima maklum balas daripada Dewan Rakyat berhubung notis kedua bagi pembentangan Rang Undang-Undang Persendirian dikemukakan anggota Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi membolehkan pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Anggota Jawatankuasa PAS pusat Khalid Samad berkata Abdul Hadi selaku presiden parti telah mengemukakan notis kedua itu sebelum sesi persidangan Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Parlimen ke-13 bermula Isnin lepas.

"Setakat ini, kami belum menerima respons daripada (Yang Dipertua Dewan Rakyat) Tan Sri Pandikar Amin Mulia berhubung sama ada Rang Undang-Undang itu dibenar untuk dibentang dan dibahas," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Isnin.

Abdul Hadi pada 19 Mac lepas telah mengemukakan notis di Dewan Rakyat bagi membawakan Rang Undang-undang Persendirian untuk meminda Akta 355 (Akta Mahkamah Syariah (Bidang kuasa Jenayah) 1965) yang akan membuka laluan pelaksanaan hudud di Kelantan.

Rang Undang-undang itu tidak dibentangkan pada sidang Dewan Rakyat sebelum ini kerana kesuntukan masa dan terdapat urusan-urusan kerajaan lain perlu didahulukan.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015), atau hudud pada 19 Mac lepas.
RUU hudud , Khalid Samad

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta