Masyarakat Perlu Ambil Tahu, Fahami Perancangan Kerajaan - Semasa | mStar

Masyarakat Perlu Ambil Tahu, Fahami Perancangan Kerajaan

KOTA KINABALU: Masyarakat perlu tahu dan memahami bahawa perancangan kerajaan dalam Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11) adalah berpaksikan kesejahteraan rakyat di negara ini.

Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Malaysia Datuk Ibrahim Abdul Rahman berkata, masyarakat berperanan besar menyumbang kepada kejayaan pelaksanaan RMK11 itu seterusnya mencapai status negara maju menjelang tahun 2020.

Susulan itu, menurutnya, dalam usaha memastikan negara terus maju dengan menikmati kemewahan dan mengekalkan kedaulatan negara maka masyarakat perlu mengelak menabur fitnah menerusi perkongsian maklumat siber yang tidak sahih.

"Jangan menabur fitnah kerana itu merupakan satu dosa besar kepada diri kita, jangan kongsikan perkara yang tidak betul sehingga menjejaskan hubungan kaum, menjejaskan perpaduan, semangat kita satu negara yang maju," katanya sewaktu berucap menyempurnakan pertandingan pengisahan kenegaraan 1Malaysia peringkat negeri di sini, Ahad.

Sementara itu, katanya, adalah lebih baik masyarakat terutamanya golongan belia melibatkan diri dengan aktiviti bermanfaat seperti menyertai pertandingan pengisahan kenegaraan anjuran Jabatan Penerangan Sabah itu.

Menurut Ibrahim, pertandingan sedemikian memberi peluang kepada masyarakat untuk melahirkan pendapat dan pandangan mengenai tokoh-tokoh yang banyak berjasa dan menyumbang kepada kesejahteraan dan kemakmuran sejarah negara.

"Kita lihat sejarah dalam negara ini bukan dibentuk dalam sekelip mata tetapi sejarah terbentuk dalam satu rangka wadah perjuangan yang panjang dan memerlukan pergorbanan serta komitmen semua.

"Nilai ini yang ingin disampaikan kepada masyarakat agar mereka sedar dan faham tentang perjuangan dan rasa kecintaan kepada negara menerusi pertandingan ini," jelasnya.

Enam kumpulan mewakili setiap bahagian di Sabah menyertai pertandingan itu yang dimenangi Kumpulan Lentera Bayu dari pantai barat selatan Sabah, tempat kedua Tinta Merdeka (pedalaman bawah) manakala Permata Pantai Timur (Tawau) menduduki tempat ketiga.

Lentera Bayu yang diwakili tiga anak muda dan masih belajar di Universiti Malaysia Sabah akan mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan yang diadakan di Perak pada bulan Ogos.

Menurut Mohd Mujahid Halpi, Risimiran Subramaniyam dan Abdul Manan Perman mereka tidak menyangka garapan idea tentang pengisahan 'Seniman Tiada Ganti' Allahyarham Datuk Sudirman Arshad itu membawa kejayaan meskipun masa latihan hanya sebulan, kerana perlu menumpukan perhatian kepada pelajaran.

Kata Mujahid, Sudirman antara tokoh seniman negara yang mengangkat dunia hiburan dan memartabatkan Malaysia di mata dunia.

Katanya, Sudirman banyak menyumbang kepada pembangunan industri hiburan tanah air.


RMK11 , Ibrahim Abdul Rahman

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain