ISM Bukan Usaha Bermusim - Semasa | mStar

ISM Bukan Usaha Bermusim

KUALA LUMPUR: Indeks Syariah Malaysia (ISM) yang dilancarkan dalam usaha mengukur dan menilai tahap keseriusan usaha kerajaan dalam mencapai Maqasid Syariah merupakan usaha berterusan dan bukan bersifat bermusim, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Rabu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata sebagai usaha permulaan, selepas penubuhan Jawatankuasa Tadbir Urus ISM, satu profil korporat telah dilancar pada 14 Mei lalu bagi menerangkan secara umum mengenai ISM.

"Profil ini akan diedarkan kepada semua pihak yang terlibat dalam penyelidikan ISM, seterusnya beberapa perancangan yang bersifat strategik secara berfasa yang melibatkan pelbagai peringkat pembuat dasar, pelaksana dan masyarakat awam serta saluran media sedang diatur Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) supaya pemahaman lebih jelas tentang ISM dapat diberikan secara menyeluruh," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Mas Emeryati Samsudin (BN-Masjid Tanah) apakah usaha kerajaan bagi memastikan ISM merupakan projek berterusan dan bukan hanya sekadar melepaskan batuk di tangga.

Berhubung usaha kerajaan bagi memastikan ISM difahami sepenuhnya oleh masyarakat dan menjadi negara contoh, beliau berkata program pencerahan dan penerangan akan diadakan dari semasa ke semasa supaya masyarakat berpengetahuan dan tidak dipengaruhi persepsi kurang tepat.

"ISM juga adalah untuk menjelaskan salah faham segelintir rakyat Malaysia yang mengatakan bahawa sistem pentadbiran negara selama ini tidak mengikut prinsip-prinsip Islam.

"Langkah ini juga diharap dapat membuka mata negara-negara Islam yang lain bahawa Malaysia serius dalam melaksanakan prinsip syariah dalam pentadbiran negara untuk kesejahteraan rakyatnya," kata Jamil Khir.

Pada 10 Feb lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan ISM yang merupakan produk pelengkap tadbir urus Islam di negara ini melalui pengukuran tuntutan syarak yang lebih menyeluruh.

Indeks pertama seumpamanya yang pernah dibangunkan di dunia itu akan menilai dan mengukur keseriusan kerajaan dalam mencapai lima aspek Maqasid Syariah (dikehendaki oleh syarak) iaitu pemeliharaan agama, pemeliharaan nyawa, pemeliharaan akal, pemeliharaan keturunan dan pemeliharaan harta.

ISM

Artikel Berikut

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain