Pewartaan Draf RKK Terminal Pengangkutan Bersepadu Iskandar Sentral Sebelum Akhir Tahun - Semasa | mStar

Pewartaan Draf RKK Terminal Pengangkutan Bersepadu Iskandar Sentral Sebelum Akhir Tahun

Abd Latif Bandi.

JOHOR BARU: Kerajaan negeri Johor menjangkakan usaha untuk mewartakan Draf Rancangan Kawasan Khas (RKK) Terminal Pengangkutan Bersepadu Iskandar Sentral di sini, dapat dilakukan sebelum akhir tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Abd Latif Bandi berkata, pewartaan akan dibuat sejurus pihaknya mendapat pengesahan zon dan selesai meneliti bantahan yang diterima berhubung pelaksanaan projek terbabit.

"Apapun pembangunan yang dirangka dan dirancangkan adalah baik jika orang awam termasuk pengusaha-pengusaha (pengangkutan awam) terlibat sama dalam penyumbangan pandangan.

"Sekurang-kurangnya mereka tahu lokasi pembangunan dan sekiranya berlaku pengambilan tanah, ia tidak akan menjadi isu kerana dari awal mereka sudah diterangkan," kata Abd Latif selepas melancarkan Program Publisiti dan Penyertaan Awam bagi draf rancangan berkenaan, di sini Selasa.

Program publisiti itu bertujuan mendapatkan input dan bantahan mengenai pelaksanaan RRK dan akan berlangsung selama sebulan mulai Selasa di tiga buah lokasi termasuk di pejabat Majlis Bandaraya Johor Baharu dan Jabatan Perancang Bandar dan Desa Negeri.

Abd Latif berkata, pihaknya telah memohon sejumlah RM600 juta daripada Kerajaan Pusat untuk melaksanakan projek berkenaan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11.

"Bagaimanapun kita tidak tahu sama ada ia lulus atau tidak, kena tunggu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri yang umumkan pada 21 Mei," katanya.

RKK yang dicadangkan untuk dibangunkan di atas tanah seluas 4,908 ha itu, merupakan usaha kerajaan mengintegrasikan mod-mod pengangkutan terutama melibatkan jalan raya dan sistem aliran transit.

Ia juga bakal melibatkan dua kawasan pentabdiran iaitu Majlis Perbandaran Johor Baharu dan Majlis Perbandaran Johor Baharu Tengah.

Dalam isu lain, Abd Latif mengakui pihaknya perlu memberikan kefahaman sebaiknya kepada pemaju perumahan tentang hasrat kerajaan negeri untuk membina sejumlah 46,000 unit Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) menjelang 2018.

"Ini antara cabaran yang dihadapi kerana kita tahu, dalam soal hendak menguruskan rumah mampu milik, ia membabitkan kerjasama antara kerajaan negeri dengan pihak pemaju," katanya.

Artikel Berikut

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain