Pembangkang Gagal Bahas Isu 1MDB - Semasa | mStar

Pembangkang Gagal Bahas Isu 1MDB

Rafizi Ramli

KUALA LUMPUR: Cubaan pembangkang untuk membahaskan isu berhubung pengurusan kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) gagal apabila Dewan Rakyat menolak soalan dan usul membabitkan kontroversi syarikat berkenaan.

Membangkitkan mengenai isu yang sama iaitu berhubung tanah di Tun Razak Exchange (TRX), dua wakil rakyat pembangkang iaitu Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dan Mohd Rafizi Ramli (PKR-Pandan) menuntut penjelasan kerajaan khususnya mengenai transaksi penjualan dan pembeliannya.

Terdahulu Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul yang dikemukakan Mahfuz bagi menangguhkan persidangan di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1).

Menerusi notis usul bertarikh 15 Mei lalu, Mahfuz yang juga Ketua Penerangan PAS Pusat berkata, Dewan Rakyat perlu membincangkan mengenai transaksi pembelian tanah dengan harga hampir 50 kali ganda daripada harga asal di TRX oleh Tabung Haji daripada 1MDB.

Bagaimanapun, menurut Pandikar Amin, usul berkenaan gagal memenuhi syarat iaitu tidak perlu disegerakan kerana semua wakil rakyat boleh membangkitkan isu berkenaan ketika sesi perbahasan selepas pembentangan Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK-11) pada Khamis ini.

Sementara itu, Pandikar Amin turut menolak soalan lisan Rafizi yang meminta Menteri Kewangan menyatakan mengenai dakwaan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa tanah kerajaan seluas 70 ekar di TRX dijual kepada 1MDB pada harga RM320 juta iaitu RM64 setiap kaki persegi sedangkan nilai sebenar adalah RM7,000 setiap kaki persegi.

Namun soalan itu ditolak Pandikar Amin menerusi surat kepada Rafizi bertarikh 15 Mei berdasarkan Peraturan Mesyuarat 23(1)(H) iaitu sesuatu pertanyataan tidak boleh dikeluarkan dengan tujuan hendak mendapat pandangan atau memperoleh penyelesaian berkenaan dengan perkara undang-undang yang belum menjadi masalah.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain