Perlu Lebih Banyak Kaunter Tuntutan Balik GST Di Pintu Keluar Masuk Negara - Semasa | mStar

Perlu Lebih Banyak Kaunter Tuntutan Balik GST Di Pintu Keluar Masuk Negara

KUALA TERENGGANU: Penggiat industri pelancongan mahu kerajaan mempertimbangkan untuk membuka lebih banyak Kaunter Verifikasi Pembayaran Balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) di pintu masuk ke negara ini selain daripada lapangan terbang.

Ketika ini, kaunter itu hanya beroperasi di lapan buah Lapangan Terbang Antarabangsa seluruh negara untuk kemudahan pelancong asing yang berhasrat membuat tuntutan bayaran balik GST.

Setiausaha Persatuan Pemandu Pelancong Terengganu, Intan Dalip berkata rungutan mengenai perkara itu sering ditimbulkan terutama pelancong dari Singapura.

"Jadi, saya mewakili penggiat industri ini berharap agar masalah ini mendapat perhatian segera dari kerajaan agar tidak memberi kesan negatif dalam jangka masa yang panjang," katanya ketika ditemui Bernama pada majlis penerangan GST dalam industri pelancongan di sini, Khamis.

Program anjuran Persatuan Pelancongan negeri Terengganu itu bertujuan memberi penerangan mengenai impak pelaksanaan cukai berkenaan dalam industri yang turut dihadiri Timbalan Presiden Majlis Pelancongan Kebangsaan Malaysia, Taib Wahab dan Penolong Pengarah Kastam, Jabatan Kastam Diraja Malaysia Terengganu, Haszelan Che Husin.

Sementara itu, Taib berkata pelaksanaan GST sejak 1 April lalu memberi sedikit kesan terhadap agensi pelancongan kerana trend ketika ini, pelancong lebih gemar melancong tanpa menggunakan khidmat agen sebagai langkah penjimatan.

"Ini agak menyukarkan agen pelancongan untuk terus bertahan dalam suasana seperti ini dan kita berharap kerajaan akan mengambil pendekatan sesuai untuk mengatasi masalah ini.

"Walaupun pelaksanaan GST ini memberi kesan dari kemerosotan perbelanjaan pelancong, namun saya yakin dengan kesungguhan kerajaan mempromosikan apa sahaja produk pelancongan dalam negara, pelancong tidak akan tertekan dengan GST itu sebaliknya tetap ingin berkunjung ke Malaysia atas keunikannya," katanya.-- Bernama


GST , kaunter , Intan Dalip

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain