Kempen Inisiatif Malaysia Bantu 100 Kanak-Kanak Nepal - Semasa | mStar

Kempen Inisiatif Malaysia Bantu 100 Kanak-Kanak Nepal

Adelyn Lim

PETALING JAYA:  Masa depan lebih cerah buat 100 kanak-kanak Nepal yang diletakkan di bawah kempen Rainbow of Life Forces (ROLF), bulan lepas.

Di Nayapati, Kathmandu, dapat dilihat kanak-kanak membaca buku, ditemani cahaya lampu dan lilin, malahan ia menjadi rutin selepas kejadian gempa bumi.

Di tempat perlindungan mereka, anak-anak ini menyedari kebimbangan penjaga mereka yang terpaksa berusaha mendapatkan makanan, air bersih dan keperluan lain.

"Mereka terselamat tetapi tidak kampung halaman mereka yang musnah. Gangguan bekalan elektrik dan kerosakan jalan raya telah menyebabkan bandar yang didiami hampir terputus hubungan daripada kemudahan, menjadikan komunikasi lebih sukar," kata Pengasas Rolf, Adelyn Lim.

Rolf adalah inisiatif Malaysia yang bertujuan untuk memenuhi kehendak kanak-kanak. Di Nepal, Rolf bekerjasama dengan Drikung Kagyu Rinchen Ling Monastery di Nayapati untuk menunaikan hasrat kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

Adelyn pada mulanya menerima laporan bahawa beberapa kanak-kanak hilang selepas gempa bumi.

Bagaimanapun, bersyukur apabila menerima panggilan pada lewat Ahad memaklumkan bahawa semua 100 kanak-kanak berada dalam keadaan baik.

"Saya sedang cuba untuk mendapatkan syarikat penerbangan bagi membantu kami mengangkut barang keperluan ke Kathmandu," kata Adelyn.

Kedutaan Nepal di Malaysia akan mempunyai Tabung Bantuan Bencana Nepal untuk mengumpul dana bagi pembinaan semula negara ini.

Duta Nepal ke Malaysia, Dr Niranjan Man Singh Basnyat berkata, penduduk di sana sedang tidur di tempat terbuka kerana mereka masih bimbangkan gempa susulan.

"Kedutaan akan berhubung dengan Nepal Airlines, Penerbangan Malaysia, AirAsia dan Malindo Air untuk menghantar kemudahan dan barang keperluan," katanya.

Dr Basnyat berkata, terdapat 850,000 pekerja Nepal di Malaysia dan beliau berharap majikan akan memberikan mereka gaji sebulan lebih awal untuk membantu keluarga mereka pulang ke rumah.

Setiausaha Agung Persatuan Bulan Sabit Merah, Datuk Sayed A. Rahman Sayed Mohd berkata, mereka akan menghantar AS$10,000 (RM35,600) kepada Palang Merah Nepal, selain mencari sumbangan orang ramai.

Sumbangan boleh dihantar kepada Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia melalui akaun Maybank 5144-2210-2657 atau melalui cek untuk dana bantuan gempa bumi Nepal.

Malaysia telah diminta untuk menangguhkan seketika daripada menderma barang-barang seperti makanan, pakaian atau selimut kerana kos pengangkutan adalah mahal.

Yayasan The Tzu Chi juga menghantar 15 anggota dan pasukan perubatan di sana.


Rolf , Adelyn Lim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hasan Bukan Calang-Calang Ahli Politik

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain