GST: Segerakan Tindakan Terhadap Syarikat Langgar Undang-Undang - Semasa | mStar

GST: Segerakan Tindakan Terhadap Syarikat Langgar Undang-Undang

BUKIT MERTAJAM: Kerajaan mahu Jabatan Kastam Diraja Malaysia dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menyegerakan tindakan terhadap syarikat yang melanggar undang-undang selepas pelaksanaan sistem Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP).

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata banyak syarikat telah dikenal pasti melanggar prosedur operasi standard (SOP) CBP, Akta CBP dan Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan.

"Kita akan segerakan tindakan terhadap mereka yang melanggar undang-undang supaya dapat membuktikan kepada rakyat usaha baik kerajaan memberikan CBP yang dapat mengurangkan cukai," katanya kepada pemberita selepas operasi Kastam bersama KPDNKK di sini, Khamis.

Katanya, tindakan terhadap peniaga dan syarikat yang melanggar undang-undang ini harus dipercepatkan supaya pelaksanaan CBP berjalan dengan lebih lancar.

Ahmad berkata syarikat yang enggan berdaftar dengan Kastam di bawah CBP boleh dikenakan tindakan kompaun dan sekiranya gagal menjelaskannya, mereka akan diheret ke mahkamah.

"Saya berharap Kastam dan KPDNKK akan terus bekerjasama untuk membawa mereka yang melanggar undang-undang ke muka pengadilan," katanya.

Sementara itu, Ahmad yang juga Ketua Penerangan UMNO berkata pakatan pembangkang yang menolak pelaksanaan CBP ini harus membuat "homework" sebelum menyebarkan maklumat palsu berkenaan CBP.

Katanya, mereka perlu meneliti Akta CBP dan memahami dengan sepenuhnya sebelum memberi ceramah kepada rakyat.

"Bantahan CBP akan menyusahkan rakyat kerana pelaksanaan CBP dapat mengurangkan cukai kepada enam peratus daripada 10 peratus ketika cukai jualan dan perkhidmatan (CJP) dilaksanakan," katanya.

Jelasnya, kenaikan harga barangan adalah disebabkan para peniaga yang tidak bertanggungjawab sengaja menaikkan harga dan bukan disebabkan pelaksanaan CBP.

GST , Ahmad Maslan

Artikel Sebelum

Kerajaan Jamin Keselamatan Sabah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain