MH370: Urusan Syarak Mangsa Bermula Sejak 29 Januari Lalu - Majlis Fatwa - Semasa | mStar

MH370: Urusan Syarak Mangsa Bermula Sejak 29 Januari Lalu - Majlis Fatwa

Abd Shukor bersama Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) Datuk Othman Mustapha (kiri) dan Ahli Panel Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Malaysia, Tan Sri Sheikh Ghazali Abdul Rahman (kanan) pada sidang media di Putrajaya, Isnin.

PUTRAJAYA: Ahli keluarga mangsa MH370 boleh melaksanakan urusan syarak yang melibatkan perkahwinan, mewarisi harta dan pengesahan status bagi waris sejak pengumuman berhubung tragedi pesawat itu pada 29 Januari lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof. Emeritus Tan Sri Abd. Shukor Husin berkata, mangsa MH370 diisytiharkan sebagai meninggal dunia selepas Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman mengumumkan kejadian membabitkan pesawat itu sebagai kemalangan.

"Tanggapan mati dan status kehilangan penumpang serta anak kapal MH370 ini penting bagi membolehkan ahli keluarga dan waris terdekat menguruskan soal pembahagian harta pusaka dan tempoh edah si isteri, manakala anak yang belum baligh kini boleh dianggap sebagai anak yatim," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan di ibu pejabat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di sini, Isnin.

Penerbangan MH370 yang dalam perjalanan ke Beijing, China itu membawa 239 penumpang termasuk 2 orang bayi dan 12 anak kapal dan hilang pada 8 Mac 2014.

Beliau juga menjelaskan, pengumuman yang dibuat Azharuddin adalah berdasarkan tempoh masa yang digunakan untuk mencari pesawat tersebut yang mengikut hukum mafqud.

"Terdapat pelbagai pendapat ulama mengenai tempoh pencarian pesawat HM370, tetapi apa yang pasti tempoh tersebut perlu ditetapkan supaya ahli keluarga dapat menguruskan hal berkaitan syarak," kata Abd. Shukor.

Tambahnya lagi, ketetapan yang dibuat Majlis Fatwa itu bukanlah fatwa yang mengikat, tetapi sekadar memberikan pandangan hukum.
MH370 , Majlis Fatwa Kebangsaan , DCA , syarak

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain