Ubah Persepsi Terhadap Perang Untuk Capai Keamanan Secara Adil - Tun M - Semasa | mStar

Ubah Persepsi Terhadap Perang Untuk Capai Keamanan Secara Adil - Tun M

Dr Mahathir Mohamad.

KUALA LUMPUR: Untuk mencapai keamanan secara adil, sistem kepercayaan dan persepsi manusia terhadap peperangan perlu diubah, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Selama ini, set minda dan budaya kita menerima peperangan sebagai suatu perkara yang dibenarkan...selagi persepsi ini tidak diubah, selagi itulah keamanan tidak akan wujud.

"Tidak kira dari sudut mana pun kita melihat peperangan, ia tetap suatu jenayah...yang membunuh banyak orang. Ia boleh memusnahkan apa saja secara besar-besaran...perkara ini masih tertanam dalam set minda kita," kata beliau.

Dr Mahathir berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada 'Forum Antarabangsa: Menjenayahkan Perang, Menjana Keamanan' anjuran Yayasan Menjenayahkan Perang Kuala Lumpur (KLFCW) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini Sabtu.

Beliau menegaskan bahawa dalam set minda manusia, membunuh dalam peperangan adalah suatu perbuatan sah, boleh diterima, malah sesuatu yang diagung-agungkan apabila pembunuh diberi pingat dan patung pula dibina di taman awam untuk diberi penghormatan oleh generasi akan datang.

"Kita tidak ada tugu untuk keamanan...kerana set minda kita mengagung-agungkan peperangan..sekiranya kita tolak peperangan sebagai suatu cara untuk menyelesaikan konflik yang kita alami, maka kita boleh menuju ke arah keamanan secara adil," katanya.

Dr Mahathir berkata bukanlah sesuatu yang mudah untuk mengubah set minda manusia dan usaha serta inisiatif ini tidak boleh membuahkan hasil besar dalam tempoh singkat.

"(Selama) 22 tahun saya cuba mengubah set minda orang Melayu, tapi saya gagal, kemudian saya cuba pula mengubah set minda mengenai peperangan.

"Harap-harap, orang akan faham bahawa perang adalah suatu jenayah...Kita tidak boleh mengubah set minda manusia dalam tempoh semalaman atau dalam masa satu atau dua tahun....(ia) menuntut perjuangan yang panjang," kata pengasas dan pengerusi KLFCW itu.

Tun Dr Mahathir , perang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hasan Arifin Calon BN PRK Rompin

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini