Kerajaan Cadang Perkenal Dua Tarif Elektrik - Semasa | mStar

Kerajaan Cadang Perkenal Dua Tarif Elektrik

KUALA LUMPUR: Kerajaan bercadang memperkenalkan dua kadar tarif elektrik menerusi mekanisme Masa Penggunaan (eTOU) di sektor perindustrian di seluruh negara menjelang akhir tahun ini.

Menerusinya, tarif elektrik dicadang dikekalkan pada waktu siang manakala kadarnya dikurangkan pada sebelah malam, kata Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), Datuk Dr Nadzri Yahaya.

Buat permulaan, ia akan dilaksanakan di sektor perindustrian berikutan penggunaan tenaga elektrik yang tinggi sebelum diperluaskan kepada kesemua pengguna.

Menurutnya, ini juga bagi membolehkan pihak perindustrian menggunakan tenaga secara cekap pada waktu malam berbanding siang selain mampu mengurangkan bil elektrik mereka.

"Kajian mengenai mekanisme itu masih dilakukan tetapi konsepnya sama seperti di Jepun iaitu kita merancang mengekalkan tarif elektrik pada waktu siang and menurunkan kadar itu pada waktu malam.

"Di Jepun, para penggunanya lebih memahami mekanisme itu sama ada waktu malam atau siang. Ini membolehkan mereka memanfaatkannya untuk melakukan kegiatan seharian atau pun bagi keperluan industri," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Celik Tenaga ExxonMobil, di sini, Selasa.

Nadzri berkata, kerajaan juga memerlukan masa bagi pelaksanaan mekanisme berkenaan.

"Jika kajian itu berjaya, mekanisme itu akan dilaksanakan di Melaka dan Putrajaya yang memiliki infrastruktur berkaitan.

"Ini kerana meter pintar perlu dipasang bagi penggunaan eTOU dan projek perintis itu kini dijalankan di Melaka dan Putrajaya," katanya.

Pada November 2014, Tenaga Nasional Bhd berkata ia menimbang untuk melaksanakannya di seluruh negara pada 2016 jika projek perintis penggunaan meter pintar itu terbukti berjaya.

Nadzri berkata, kerajaan telah mengambil cabaran besar bagi memastikan aspek penghasilan tenaga dan penggunaannya secara berkesan serta cekap.

"Bagaimanapun, kita tidak mahu berhenti setakat itu sebaliknya mahu terus maju dan menghasilkan inisiatif lebih inovatif demi kelestarian tenaga, khususnya sektor penjanaan tenaga," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Asrama Kem PLKN Dusun Minda Terbakar

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain

Hasrat tunai umrah lebur ditipu 'ustaz'