Malaysia Di Landasan Capai Bajet Seimbang - Najib - Semasa | mStar

Malaysia Di Landasan Capai Bajet Seimbang - Najib

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diberi penerangan mengenai operasi Bloomberg Televisyen Malaysia oleh Pengerusi Bloomberg TV Malaysia, Tan Sri Mohd Effendi Norwawi (dua kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Michael Chan (kanan) sempena pelancaran Bloomberg TV di Kota Damansara, Sabtu.

PETALING JAYA: Malaysia berada di landasan ke arah mencapai bajet seimbang dan menjadi sebuah negara maju menjelang 2020, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menegaskan Malaysia mempunyai kisah hebat untuk dikongsi, Perdana Menteri berkata walaupun menghadapi pelbagai cabaran, asas ekonomi negara terus kukuh.

"Kita mempunyai cabaran sendiri dan melihat dari segi gambaran asas dan makro...pertumbuhan pendapatan negara kasar (PNK) 47.7 peratus dari 2009 hingga 2014, permodalan pasaran Bursa Malaysia meningkat 140 peratus pada tempoh sama, dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berkembang kepada enam peratus pada tahun lepas," katanya ketika melancarkan Bloomberg TV Malaysia di Kota Damansara di sini, Sabtu.

Najib berkata pencapaian Malaysia turut diiktiraf oleh badan-badan antarabangsa seperti Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa, yang menyenaraikan Malaysia hampir kepada kedudukan teratas bagi daya saing dan mudah menjalankan perniagaan.

"Malah, Bloomberg pada 2014 turut menyenaraikan Malaysia sebagai pasaran  pesat membangun ketiga terbaik di dunia," katanya dalam ucapannya.

"Kita berada di landasan yang tepat. Sudah tentu, kita mempunyai cabaran dari segi kadar pertumbuhan, konsep kesamarataan pendapatan, pendapatan isi rumah, justeru ia bukan hanya PNK, bukan sahaja pendapatan per kapita.

"Tetapi kita mempunyai keazaman, kita amat fokus dan kita mempunyai keberanian politik.

"Tidak lama lagi, 30 juta atau lebih rakyat Malaysia pada 2020 akan berasa bangga Malaysia sebagai sebuah negara maju.

"Kita berani untuk memperkenalkan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP).

Apabila ramai yang enggan, saya kata tidak, kita perlu melaksanakannya kerana ia suatu perkara yang betul untuk dilakukan dan kita perlu melaksanakannya kerana ia baik untuk ekonomi negara," katanya.

Mengenai pelancaran Bloomberg TV Malaysia dan kehadirannya di negara ini, Najib berkata ia tepat pada masanya berikutan Malaysia menuju ke arah fasa akhir Wawasan 2020 dan beliau tidak lama lagi akan melancarkan rancangan lima tahun terakhir Malaysia sebelum 2020.

"Malaysia telah mengambil alih jawatan pengerusi ASEAN pada tahun ini, dan kita juga mempunyai kisah ASEAN untuk dimaklumkan," katanya.

Najib berkata memandangkan sokongan dan galakan Bloomberg akan memberi inspirasi kepada semua pihak, beliau berharap laporan Bloomberg akan membantu Malaysia untuk berada pada kedudukan yang sewajarnya.

"Kami juga akan menyokong anda, memberi anda galakan dan sebagai balasannya, anda perlu menghasilkan laporan yang baik dan hanya melaporkan yang benar mengenai kami," katanya.

Ditempatkan di The Strand Encorp, Kota Damansara, Bloomberg TV Malaysia dikendalikan oleh Enmedia Ventures Sdn Bhd, yang dimiliki oleh ahli perniagaan Tan Sri Effendi Norwawi.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Effendi, yang juga Pengerusi Bloomberg TV Malaysia, berkata beliau berharap saluran khusus perniagaan itu akan memaparkan perkembangan terkini mengenai dunia perniagaan tempatan.

Ketika ini, komuniti perniagaan tempatan hanya disajikan laporan menerusi saluran berita, katanya sambil menambah berita perniagaan Malaysia kini akan dipancarkan ke serata dunia melalui rangkaian Bloomberg TV.

Bloomberg TV Malaysia boleh disaksikan dalam talian dan melalui platform digital lain, dan dijangka memasuki platform TV berbayar seperti Astro dan Hypptv tidak lama lagi, katanya. 

Bloomberg TV

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Umno Permatang Pauh Kemuka Dua Calon

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain