GST: 49,403 Premis Diperiksa Sejak Tujuh Hari Lalu - Semasa | mStar

GST: 49,403 Premis Diperiksa Sejak Tujuh Hari Lalu

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memeriksa 49,403 premis perniagaan dari 1 hingga 7 April lepas bagi memantau pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) yang diperkenalkan awal bulan ini.

Timbalan Menteri Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata dalam 81 operasi bersepadu itu yang dijalankan bersama Jabatan Kastam Diraja Malaysia, sebanyak 320 notis dikeluarkan dan 119 kes dicatat.

"Kita menjalankan penguatkuasaan bagi memastikan peniaga tidak menaikkan harga sewenang-wenangnya selepas Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) dilaksanakan", katanya menjawab soalan Anyi Ngau (BN-Baram) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Rabu.

Anyi bertanya mengenai tindakan yang diambil kementerian bagi memantau premis perniagaan supaya tidak menaikkan harga barangan selepas pelaksanaan CBP.

Ahmad Bashah berkata dalam tempoh sama, sebanyak 2,893 aduan diterima melalui laman web kementerian, 4,343 di laman Facebook dan Twitter serta 2,631 aduan daripada talian 'hotline' 24 jam.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata sebanyak 335,647 premis diperiksa dalam Ops Catut dari 15 Januari hingga 4 Mac lepas.

Dalam pemeriksaan itu, sebanyak 1,185 kes direkodkan membabitkan rampasan bernilai RM384,834.62 dan kompaun sebanyak RM235,986.70.

"Ia melibatkan kesalahan tidak meletak tanda harga, kekeliruan harga serta penggunaan alat timbang yang tidak sah," katanya.

GST , KPDNKK

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.