Audit: Puas Hati Pengurusan Dua Jabatan, Sebuah GLC Di Perlis - Semasa | mStar

Audit: Puas Hati Pengurusan Dua Jabatan, Sebuah GLC Di Perlis

KANGAR: Ketua Audit Negara puas hati dengan pengurusan dua jabatan dan sebuah syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) yang diaudit antara Julai hingga Disember tahun lepas.

Laporan itu yang dikeluarkan, Isnin menyebut tiada salahlaku atau tadbir urus berlaku malah pengurusannya berpotensi dikembangkan dan ditambahbaik.

Agensi tersebut ialah Jabatan Tanah dan Galian Negeri serta Jabatan Pertanian yang diaudit dari September hingga Disember, manakala anak syarikat milik kerajaan negeri, Hotel Brasmana Sdn Bhd diaudit dari Julai hingga September.

"Kelemahan Jabatan Tanah dan Galian hanya kurang pemantauan terhadap pengusaha kuari menyebabkan hasil yang sepatutnya diperolehi tidak dikutip.

"Diharapkan Pegawai Pengawal menggunakan laporan Ketua Audit Negara sebagai asas membaiki kelemahan, memantapkan dan menambahbaik pengurusan serta meningkatkan akauntabiliti dan integriti serta nilai bagi setiap ringgit yang dibelanjakan," tambah laporan itu.

Mengenai Jabatan Pertanian, laporan itu menyebut sasaran penanaman mempelam harumanis seluas 200 hektar setahun pada 2012 dan 2013 tidak tercapai, sebaliknya pengeluaran menurun dalam tempoh tersebut.

"Punca utama perkara ini berlaku adalah pengusaha tidak berminat kerana penjagaan harumanis rumit manakala pengeluaran mempelam Perlis Sunshine juga merosot.

"Ketua Audit Negara mengesyorkan bagi mempastikan industri pengeluaran buah-buahan terus meningkat, Jabatan Pertanian perlu mendapatkan maklumat lengkap mengenai peserta, keluasan tanaman, bantuan yang diagihkan serta pencapaian projek dan dikemaskini dalam sistem AgrIS GeoPortal," kata Ketua Audit Negara.

Ketua Audit Negara memuji pengurusan Hotel Brasmana yang mencatatkan keuntungan tiga tahun berturut-turut pada 2011, 2012 dan 2013 serta merekodkan penyata aliran tunai yang positif sepanjang tempoh itu.

"Hotel ini menunjukkan tadbir urus korporat yang baik namun perlu menambahbaik kemudahan hotel bagi memenuhi keperluan pelanggan serta menambah aktiviti yang boleh meningkatkan pendapatan," kata Ketua Audit Negara. -- Bernama 


Perlis , Audit , Hotel Brasmana Sdn Bhd

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain