Nilai Ringgit, Kos Operasi Juga Punca Harga Barang Naik - Peniaga - Semasa | mStar

Nilai Ringgit, Kos Operasi Juga Punca Harga Barang Naik - Peniaga

KUALA LUMPUR: Golongan peniaga yang berhadapan pelbagai situasi menjelang hari pertama pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) menganggap sistem percukaian itu bukan faktor tunggal berlakunya kenaikkan harga barangan.

Berdasarkan tinjaun mStar Online di ibu negara pada Rabu, kejatuhan nilai Ringgit Malaysia (RM) serta kos operasi yang meningkat juga dilihat antara punca peniaga terpaksa menaikkan harga barangan.

Peniaga kain, Norshamsina Sulaiman, 47, menjelaskan, peniaga terpaksa menaikkan harga barangan kerana kos operasi seperti sewa kedai dan kos membeli barangan dari pembekal semakin tinggi.

"Kos barangan yang perlu dibayar kepada pembekal semakin tinggi akibat kejatuhan nilai matawang (RM) dan sewa kedai yang semakin meningkat berikutan pelaksanaan GST.

Shamsina juga berkata, perniagaannya semakin merosot kerana orang ramai takut akan dikenakan harga yang mahal.

"Rata-rata pelanggan yang mengunjungi kedai kami datang menggunakan pengangkutan awam, tetapi apabila bayaran yang dikenakan untuk pengangkutan awam meningkat dan ditambah pula kenaikkan harga barangan membuatkan kedai kami semakin kurang dikujungi," katanya.

Seorang lagi peniaga yang enggan dikenali, berpendapat adalah lebih baik jika GST dikenakan ke atas barangan mewah dan berjenama supaya ia tidak membebankan golongan berpendapatan rendah.

"Walaupun perlaksanaan GST ini dilihat untuk pembangunan negara, tetapi ia juga membebankan rakyat berpendapatan rendah."

"Kerajaan sepatutnya mengenakan GST ke atas barangan yang mahal sahaja kerana ia dibeli orang berkemampuan, sedangkan pelanggan kami berpendapatan rendah," kata beliau.

Walaupun ramai menganggap tindakan kerajaan melaksanakan GST ini membebankan rakyat, ada juga yang menganggap pelaksanaan ini akan membawa kebaikkan kepada negara dan orang ramai.

Selain itu, Abu Osman Siruh, 62 pula berpendapat langkah yang diambil kerajaan itu wajar dalam meningkatkan ekonomi negara dan orang ramai hanya tahu menunding jari kepada kerajaan atas kenaikkan harga barangan.

"Orang ramai menyalahkan kerajaan apabila harga barangan meningkat pada hal kerajaan hanya mengenakan cukai enam peratus, jadi pembekal dan pengeluar yang perlu bertanggungjawab atas kenaikkan itu," kata beliau.GST , ringgit , Norshamsina Sulaiman

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pemimpin Pembangkang Terkejut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain