Pemimpin Pembangkang Terkejut - Semasa | mStar

Pemimpin Pembangkang Terkejut

KUALA LUMPUR: Pimpinan pakatan pembangkang terkejut dengan pengisytiharan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh milik Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Seolah-olah tidak bersedia dengan perkembangan terbaharu itu, wakil rakyat pembangkang mahu semua pihak memberi ruang kepada kepimpinan tertinggi parti untuk menentukan tindakan susulan berhubung perkara itu.

Ketua Whip PKR, Datuk Johari Abdul berkata, parti itu akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat bagi merancang langkah yang perlu diambil, termasuk calon yang akan diberi tanggungjawab mempertahankan kerusi Parlimen Permatang Pauh.

“Ini adalah sesuatu yang mengejutkan, jadi pimpinan atasan akan mengadakan mesyuarat secepat mungkin untuk menentukan apa yang akan dilakukan seterusnya.

"Memandangkan berita ini pun baru sahaja diketahui, beri kami sedikit ruang (tentukan calon),” katanya ketika ditemui pemberita di bangunan Parlimen di sini, Rabu.

Pada Rabu, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengisytiharkan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh selepas petisyen rayuan pengampunan Anwar ditolak.

Keputusan itu sekaligus bermaksud hukuman penjara bagi tempoh lima tahun yang dikenakan terhadap Anwar hendaklah diteruskan.

Mengulas lanjut, Johari yang juga Ahli Parlimen Sungai Petani berkata, parti itu akur dengan keputusan yang menolak petisyen rayuan keluarga Anwar berhubung sabitan kes liwatnya.

"Speaker telah memberikan keputusan, kami akur dengan undang-undang dan kami akan susun strategi yang perlu dilakukan selepas ini,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani berkata, PKR sedia untuk berhadapan pilihan raya kecil Permatang Pauh walaupun tanpa Anwar.

“Kerusi itu kerus PKR, jadi kita akan bincang untuk tentukan calon. Kita ada banyak calon, senarai itu sampai penuh. Tidak setanding Datuk Seri Anwar, tetapi dekat-dekatlah.

"Kita akan bermesyuarat di peringkat PKR dulu baru bersama Pakatan Rakyat,” katanya.

Ketua Whip PAS, Datuk Mahfuz Omar turut melahirkan rasa terkejut dengan keputusan Lembaga Pengampunan Diraja berhubung rayuan Anwar yang disifatkannya dibuat dalam masa yang singkat.

“Saya terkejut dengan Lembaga Pengampunan Diraja yang mudah menolak petisyen. Sepatutnya Lembaga Pengampunan Diraja ambil masa lebih lama.

“Lembaga itu juga harus meneliti secara lebih menyeluruh tentang kepentingan dan keperluan yang perlu dibuat dengan mengenang jasa yang tak boleh dinafikan oleh Anwar kepada pembangunan negara kita sejak berada dalam Kabinet,” katanya.


Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain