Tiga Kakitangan Portal TMI Dibebas Dengan Jaminan Polis - Semasa | mStar

Tiga Kakitangan Portal TMI Dibebas Dengan Jaminan Polis

Dari kiri: Amin Iskandar, Lionel Morais dan Zulkifli Sulong. -foto THE STAR
KUALA LUMPUR: Tiga kakitangan portal berita The Malaysia Insider (TMI) yang ditahan pada Isnin bagi membantu siasatan berhubung laporan mendakwa Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu menolak cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, dibebaskan dengan jaminan polis, Selasa.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, SAC Zainuddin Ahmad berkata ketiga-tiga mereka, berusia 35 hingga 52 tahun, dibebaskan kira-kira 6.30 petang tadi.

"Sementara dua lagi berumur 47 dan 56 tahun yang ditahan pada 11 pagi tadi, kami akan mohon tahanan reman esok," katanya ketika dihubungi Bernama.

Petang semalam, tiga kakitangan portal berita TMI ditahan di pejabat mereka di Mutiara Damansara, Petaling Jaya berhubung laporan berita portal itu baru-baru ini dipercayai berbaur hasutan.

Mereka disiasat oleh Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Penahanan dibuat oleh sepasukan polis daripada Unit Siasatan Terkelas Bukit Aman dengan kerjasama pasukan SKMM dan barangan kes seperti laptop dan telefon bimbit turut dirampas.

Pagi tadi, dua lagi kakitangan daripada organisasi sama ditahan mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948, menjadikan keseluruhan yang ditahan lima orang.

Artikel Sebelum

Harga Bahan Api Kekal Untuk April

Artikel Berkaitan

SKMM Rekod Keterangan Staff TMI

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal