Gesaan Bina Tembok Segera Di Sempadan Malaysia-Thai - Semasa | mStar

Gesaan Bina Tembok Segera Di Sempadan Malaysia-Thai

BUKIT KAYU HITAM: Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Kayu Hitam, Datuk Zaini Japar mahu kerajaan membina segera tembok di sepanjang kawasan sempadan Malaysia-Thailand di samping menggunakan alat pemantauan canggih.

Beliau berkata antara peralatan yang diperlukan ialah mesin pengimbas yang kini pusat pemeriksaan Bukit Kayu Hitam tidak memilikinya.

"Ketika ini pemeriksaan dilakukan secara rambang," katanya.

Beliau juga mendakwa kawalan keselamatan di sepanjang kawasan sempadan di Bumit Kayu Hitam adalah longgar sehingga membolehkan pelbagai kegiatan dari penyeludupan pendatang hingga senjata api berlaku.

"Terdapat kebocoran dalam kawalan keselamatan di sempadan dengan kewujudan lebih 10 lorong tikus yang digunakan penyeludup," tambahnya.

Zaini juga meminta pos kawalan dilengkapi kemudahan tempat tinggal yang sempurna bagi anggota keselamatan termasuk bekalan elektrik dan air yang sempurna.

Beliau berkata kelewatan pembinaan Kompleks, Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK) Bukit Kayu Hitam yang baharu turut menyumbang kepada kelonggaran kawalan keselamatan.

"Walaupun kerajaan telah menganugerahkan projek bernilai kira-kira RM300 juta tiga tahun lepas, tetapi kemajuan pembinaan kompleks KIK hanya 20 peratus siap," katanya dan menambah projek yang sepatutnya siap dalam tempoh 36 bulan selepas penganugerahan projek perlu dipercepatkan.

Sementara itu Pengurus Besar Felda Wilayah Alor Setar, Abdul Rahman Ahmad menafikan laporan akhbar bahawa Felda Bukit Tangga yang bersempadan dengan kawasan Thailand dijadikan pangkalan kemasukan warga asing.

Felda Bukit Tangga sentiasa memantau dengan pasukan keselamatan dalam menangani kemasukan pendatang asing, katanya.

Malaysia , Thailand , Bukit Kayu Hitam

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).