Isis Malaysia Tiada Kaitan Dengan Militan Isis - Shahidan - Semasa | mStar

Isis Malaysia Tiada Kaitan Dengan Militan Isis - Shahidan

Datuk Seri Dr Shahidan Kassim
KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mengekalkan nama Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (Isis) Malaysia kerana ia tiada kena mengena dengan 'Islamic State of Iraq and Syria' (Isis) yang menjadi kecaman dunia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata Isis Malaysia dikenali oleh semua pihak di dalam dan luar negara atas peranan penting institusi itu terhadap penganjuran pelbagai aktiviti sejak ditubuhkan pada 8 April 1983.

"Kerajaan sedar bahawa akronim Isis sedang digunakan secara meluas oleh pihak-pihak tertentu untuk merujuk Islamic State of Iraq and Syria. Seperti yang diketahui nama singkatan Isis diguna secara meluas oleh media barat.

"Namun, negara-negara Arab mengunakan DAESH, iaitu akronim daripada huruf singkatan 'Islamic State in Iraq and Syria' dan di dalam bahasa Arab ia juga berbunyi seakan-akan membawa maksud 'Crushing Something Underfoot' (menghancurkan sesuatu yang mengganggu)," katanya menjawab soalan Datuk Norah Abd Rahman (BN-Tanjong Manis) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Norah bertanya mengenai pendirian kerajaan sama ada bercadang untuk menukar nama Isis Malaysia kepada nama lain memandangkan singkatan Isis ketika ini sering dikaitkan dengan aktiviti keganasan oleh kumpulan militan IS.

Shahidan berkata Isis Malaysia berusaha menubuhkan Asean-Isis yang merupakan gabungan sepuluh institusi strategik dan kajian antarabangsa negara Asean sejak 1988 yang diiktiraf oleh pelbagai pihak termasuk swasta dan kerajaan.

Dalam pada itu, katanya, semua pihak seharusnya bersepakat dalam memerangi aktiviti keganasan itu serta menjauhi golongan muda daripada terpengaruh dengan fahaman itu.

Menjawab soalan tambahan Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) mengenai Rang Undang-undang Pencegahan Keganasan (Pota) yang akan dibentangkan khusus kepada usaha memerangi kumpulan militan IS, Shahidan berkata semua pihak termasuk pembangkang harus menyokong rang undang-undang itu bagi usaha sedemikian.

Terdahulu, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Senator Datuk Dr Loga Bala Mohan berkata Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PKB) telah mengadakan sesi Kumpulan Kerja Teknikal (TWG) bersama enam jurunilai profesional bagi mengemukakan cadangan berhubung nilai tanah untuk tujuan pembangunan di Kampung Baru.

Menjawab soalan Datuk Johari Abdul Ghani (BN-Titiwangsa) mengenai nilai tanah Kampung Baru serta status pelaksanaan Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampung Baru (PITPKB), Dr Loga berkata pandangan keenam-enam jurunilai itu akan memberikan perspektif yang lebih menyeluruh serta tidak akan diragui kerana dilaksanakan secara kolektif dan profesional.

Mengenai status PITPKB, Dr Loga berkata kini terdapat empat projek yang sedang dalam pembinaan dan sembilan projek lagi sedang menanti kelulusan pelan kebenaran merancang.

Dr Loga berkata PKB telah memainkan peranan dalam memastikan projek-projek berpotensi dapat dilaksanakan segera antaranya mengadakan sesi rundingan dengan agensi teknikal dalam menyelesaikan isu kelulusan legasi residen.

Artikel Berkaitan

Identiti Jihadi John Dikenal Pasti

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Spurs pecat Pochettino!