KL, Manila Kaji Rondaan Di Laut Sulu - Hishammuddin - Semasa | mStar

KL, Manila Kaji Rondaan Di Laut Sulu - Hishammuddin

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
KUALA LUMPUR: Malaysia dan Filipina telah mengkaji kemungkinan menjalankan rondaan yang diselaraskan di perairan Laut Sulu yang memisahkan kedua-dua negara.

Perkara itu telah dibincangkan dalam mesyuarat antara Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Setiausaha Pertahanan Negara Filipina, Voltaire T. Gazmin di Manila, Rabu.

Kerjasama dalam bidang ini menandakan peningkatan kesedaran bidang maritim ke arah menghalang ancaman bukan tradisional serta isu-isu lain berkaitan keselamatan maritim, kata Hishammuddin.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan mengenai hasil lawatan beliau ke Filipina, destinasi akhir lawatannya ke negara-negara ASEAN.

Hishamuddin berkata beliau dan Gazmin juga bersetuju mengenai cadangan penubuhan Pasukan Pengaman ASEAN di bawah panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Di samping itu, katanya, Gazmin menyatakan sokongan Filipina untuk inisiatif Malaysia untuk Kumpulan Kesiapsiagaan Tentera ASEAN, yang  digerakkan bagi usaha-usaha berkaitan bantuan kemanusiaan dan bantuan bencana.

"Kumpulan ini penting untuk menyediakan pasukan tentera ASEAN bagi penghantaran segera ke kawasan krisis secara penyelarasan," kata Hishammuddin yang juga mengunjungi Presiden Benigno Aquino III.

Beliau menyatakan bahawa kumpulan itu boleh berkhidmat di bawah panji-panji ASEAN sebagai mekanisme pencegahan dalam mengurangkan risiko bencana.

Hishammuddin berkata beliau dan rakan sejawatannya dari Filipina itu membincangkan hasrat mereka untuk meningkatkan kerjasama industri pertahanan dengan menggalakkan kerjasama industri dan memudahkan pembangunan teknologi, perdagangan dan hubungan ekonomi antara syarikat-syarikat berkaitan pertahanan dari kedua-dua negara.

"Kami bertukar-tukar pandangan mengenai cabaran keselamatan serantau dan global dan komited untuk memperkukuh kerjasama pertahanan antara Filipina dan Malaysia," kata beliau.

Hishammuddin berkata mereka turut menekankan tentang pentingnya usaha ke arah memupuk keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau ini.

Kedua-dua pihak juga melahirkan kebimbangan serius mengenai keganasan yang dilakukan oleh apa yang dipanggil kumpulan militan Negara Islam (IS) dan pertubuhan ekstremis lain di Iraq dan Syria.

Mengenai pertemuan beliau dengan Presiden Aquino, Hishammuddin berkata mereka bersetuju tentang perlunya untuk meningkatkan hubungan dua hala, baik di peringkat kerajaan mahupun hubungan rakyat dengan rakyat.

Beliau berkata, Aquino telah menarik perhatian tentang peranan Malaysia sebagai fasilitator pihak ketiga, dengan mengepalai Pasukan Pemantauan Antarabangsa (IMT) di Mindanao sejak 2001.

"Presiden menyatakan hasrat untuk menyaksikan perkembangan positif hasil daripada proses damai yang dijalankan (di selatan Filipina)," kata beliau.

Kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) menandatangani perjanjian damai diusahakan Malaysia yang dijangka menamatkan konflik bersenjata yang berlarutan selama beberapa dekad di Mindanao, pada Mac 2014.

Hishammuddin juga melawat ibu pejabat IMT di Bandaraya Cotabato dan mengulangi sokongan Malaysia yang berterusan untuk proses damai antara krajaan Filipina dan MILF.

"Ketibaan pasukan baharu IMT, ke-10 dalam siri bersama mandat baharu dari Mac 2015 hingga Mac 2016 adalah bukti bahawa Malaysia tetap komited untuk mencari penyelesaian yang berkekalan di Mindanao," katanya.

IMT pada masa ini terdiri daripada 16 anggota dari Malaysia, Brunei Darussalam (9), Indonesia (9), Jepun (2) dan Norway (2).

Pasukan itu bertanggungjawab bagi isu-isu berkaitan keselamatan, sosio ekonomi, melindungi orang awam dan pembangunan pemulihan kemanusiaan.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain