Hotel London: Anak Isa Samad Antara Dua Ahli Perniagaan Direkod Keterangan - Semasa | mStar

Hotel London: Anak Isa Samad Antara Dua Ahli Perniagaan Direkod Keterangan

PETALING JAYA: Dua ahli perniagaan termasuk anak lelaki Pengerusi Kumpulan Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Jumaat berhubung urusniaga sebuah hotel di London.

Sumber memberitahu, kedua-dua lelaki berkenaan tidak ditahan bagaimanapun keterangan mereka direkod untuk membantu siasatan.

"Mereka dibenarkan pulang selepas percakapan mereka dirakamkan," kata sumber itu lagi.

Awal minggu ini dilaporkan pegawat tinggi di Perbadanan Pelaburan Felda (FIC) ditahan untuk membantu siasatan berkaitan pelaburan syarikat berkenaan.

Menurut sumber, tempoh tahanan reman untuk pegawai terbabit dilanjutkan empat hari lagi.

Seorang lagi ahli perniagaan dari syarikat berlainan dibebaskan selepas ditahan sejak 26 Februari.

Lelaki berkenaan ditahan untuk membantu siasatan berhubung penyalahgunaan kuasa.

FIC, entiti pelaburan baharu Felda memfokus kepada tiga aspek iaitu hospitaliti, hartanah serta minyak dan gas, bagaimanapun pemilikan terbaharunya mendapat perhatian pihak berwajib.

Pemilikan itu termasuk pembelian saham Encorp Bhd yang dimiliki dua pemegang saham utama membabitkan RM239.72 juga, selain mengumumkan pembelian hotel di Kensington, London pada harga £60 juta (RM334 juta).

Ia berlaku selepas Felda membelanjakan £98 juta (RM545 juta) tahun lalu untuk memiliki pangsapuri servis di kawasan Bayswater juga di London.

SPRM , Mohd Isa Abdul Samad , London , FIC

Artikel Sebelum

Benji Ditahan Lagi

Artikel Berkaitan

Artikel Lain