Usaha Keras Guru Pacu Kejayaan Pelajar Cemerlang SPM - Semasa | mStar

Usaha Keras Guru Pacu Kejayaan Pelajar Cemerlang SPM

Celeste bersama bapanya, Chew Ae How ketika mengambil keputusan SPM di SMK Seri Hartamas pada Selasa. - foto IBRAHIM MOHTAR/The Star
KUALA LUMPUR: Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari SMK Seri Hartamas memberi pujian kepada jasa guru yang bertungkus lumus membantu mereka dalam mencapai keputusan cemerlang.

Celeste Chew Sze Ting, 18, berkata guru-guru mengadakan kelas tambahan selepas tamat waktu persekolahan dan pada hujung minggu untuk semua pelajar.

"Guru-guru akan membantu pelajar yang memerlukannya. Saya dapati ia adalah dedikasi sebenar kerana mereka datang ke sekolah pada hujung minggu hanya untuk kami," kata Celeste yang mendapat 9A+.

Pendapat itu turut disokong seorang lagi pelajar Chen Sharon, 18, yang turut mendapat keputusan 9A+ yang mengatakan kelas tambahan tersebut memberi kelebihan kepadanya untuk memperbaiki setiap kelemahan diri.

Cedric Lee Yitzhen, 18, turut bersyukur kerana guru-gurunya menyediakan tips dan cara untuk menjawab soalan peperiksaan.

Ini, katanya, menunjukkan kepayahan yang perlu mereka (guru) harungi sebelum menyampaikan ilmu kepada para pelajar.

Cedric mendapat 8A+, 1A dan 1A-.

Anishka Saigal, 18, yang berjaya mendapat 4A+ dan 6A berkata guru-guru mengadakan kelas tambahan untuk semua pelajar mereka.

"Walaupun anda lemah tetapi mahu mengulangi topik tertentu, anda boleh hadir ke kelas tambahan itu," katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof bahawa prestasi pelajar SPM pada tahun 2014 sedikit merosot berbanding tahun lalu, Pengerusi Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (PAGE) , Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata penurunan tersebut tidak sepatutnya dilihat secara negatif.

"Perlahan-lahan kami menanda aras markah kepada beberapa jenis standard. Kita tidak boleh terlalu bermurah hati dengan markah dan memberi tanggapan salah kepada pelajar (mengenai kebolehan akademik mereka)," katanya.

SPM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain