Harga Lebih Rendah Tanpa Orang Tengah - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Harga Lebih Rendah Tanpa Orang Tengah - Ismail Sabri

Ismail Sabri (kiri) dan Syed Abu Hussin Hafiz meninjau barangan yang ditawarkan di Pasar Raya Syed, Sungai Buloh, Jumaat.

SUNGAI BULOH: Penggunaan orang tengah untuk mendapatkan bekalan barangan berasaskan pertanian perlu dihentikan kerana ia dapat  menurunkan harga antara lima hingga 20 peratus di pasaran.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selain peniaga, saranan ini juga dapat membantu petani, penternak dan nelayan menambah pendapatan, malahan turut memberi manfaat kepada pengguna.

Menurutnya, walaupun harga minyak diturunkan beberapa kali tetapi harga barangan masih tetap tidak diturunkan, antaranya disebabkan dimanipulasi oleh orang tengah.

"Usaha ini sememangnya bukan mudah kerana peniaga sudah lama bergantung kepada orang tengah tetapi kementerian secara perlahan-lahan akan mengubah budaya itu.

"Di pihak kementerian, kita akan menyediakan alternatif untuk  membantu pengeluar dan peniaga bagi rantaian produk berasaskan pertanian untuk bekalan secara terus tanpa menggunakan orang tengah," katanya pada sidang media selepas melancarkan Kempen Jihad Membasmi Orang Tengah dan Penurunan Harga Barang di Pasar Raya Syed di sini, Jumaat.

Turut hadir Pengerusi Eksekutif Pasar Raya Syed, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal dan Ketua Ummo Bahagian Subang, Datuk Zein Isma Ismail.

Ismail Sabri berkata, khidmat orang tengah masih diperlukan apabila segelintir mereka tidak mempunyai kemudahan pengangkutan.

Namun katanya, biarlah peranan orang tengah itu dilakukan oleh pihak yang membantu dan bukannya memanipulasikan pihak lain.

"Justeru, kita menyediakan alternatif di mana Fama (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan) atau Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) akan mengambil alih peranan orang tengah di daerah-daerah.

"Alternatif kita juga membantu menyediakan pasaran untuk mereka. Selepas ini, kita akan arahkan Fama, Jabatan Pertanian dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dengan membuat pemadanan antara pengeluar dan peniaga," tambah Ismail Sabri.

Beliau menambah, pemadanan itu bertujuan untuk memastikan bekalan barangan sentiasa berterusan di pasaran selepas menghentikan penggunaan orang tengah.

Ismail Sabri Yaakob , orang tengah , Fama , LKIM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

BN Sarawak Sedia Hadapi PRN

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain