MAS Larang Rokok Elektroknik Diletakkan Dalam Bagasi - Semasa | mStar

MAS Larang Rokok Elektroknik Diletakkan Dalam Bagasi

Rokok elektronik.
PETALING JAYA: Penumpang Malaysia Airlines (MAS)  kini perlu membawa rokok elektronik (e-rokok) mereka dalam bagasi tangan dan tidak boleh meletakkannya dalam bagasi ketika mendaftar masuk, ia berikutan langkah terbaharu yang diumumkan oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA). 

Bagaimanapun, peraturan tersebut tidak mengubah arahan yang melarang penumpang merokok ketika berada dalam kabin pesawat. 

MAS dalam satu kenyataan pada Isnin berkata FAA telah mencadangkan agar semua syarikat penerbangan memastikan semua penumpang membawa e-rokok mereka secara eksklusif ke dalam kabin pesawat. 

"Ia berikutan kes kebakaran terbaharu melibatkan e-rokok, justeru FAA telah mengeluarkan langkah keselamatan dengan mencadangkan semua syarikat penerbangan memastikan e-rokok di bawa naik oleh penumpang ke dalam kabin pesawat dan bukannya diletakkan dalam bagasi ketika diperiksa. 

"Membawa e-rokok ke dalam kabin penumpang mengurangkan risiko berlakunya kejadian tidak diingini daripada berlaku," menurut kenyataan MAS itu. 


Pada September tahun lalu, penumpang dalam sebuah pesawat di Lapangan Terbang Logan, Boston terpaksa dipindahkan selepas e-rokok yang terdapat dalam beg penumpang yang diletakkan di bahagian kargo pesawat tiba-tiba terbakar.

Ekoran insiden berkenaan menyebabkan FAA mengarahkan agar semua syarikat penerbangan melaksanakan arahan tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain