PLKN: "Mungkin Penangguhan Berakhir Awal" - Semasa | mStar

PLKN: "Mungkin Penangguhan Berakhir Awal"

PETALING JAYA: Makmal Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang akan diadakan selama enam minggu bermula 23 Februari ini akan menentukan sama ada tempoh penangguhan program itu dipendekkan atau sebaliknya.

Makmal berkenaan diwujudkan untuk membincangkan transformasi PLKN dengan mengambil kira kepentingan semua pihak termasuk jurulatih, operator kem, wakil ibu bapa dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terbabit.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Mohamed Asri Yusof berkata, pelbagai persoalan berhubung usaha ke arah mentransformasi program membabitkan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan diketahui pada akhir Mac nanti.

"Kita tak tolak kemungkinan penangguhan itu berakhir awal. Kita akan buat penilaian daripada pelbagai aspek.

"Antara penekanan yang akan diberi perhatian ialah kriteria pengambilan calon serta status jurulatih," katanya kepada mStar Online.

Pada Rabu, portal berita ini melaporkan kenyataan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda yang berharap tempoh penangguhan PLKN dapat dipendekkan.

Langkah itu, katanya bagi membolehkan semua kakitangan terbabit termasuk pekerja kontrak dapat meneruskan khidmat dan menyumbang kepakaran menerusi program berkenaan.

Tambah Mohamed Asri lagi, keputusan berhubung perkara itu bagaimanapun bergantung kepada cadangan yang bakal dikemukakan di makmal tersebut.

Sebelum ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penangguhan PLKN tahun 2015 dengan penjimatan RM400 juta, bagi membolehkan program itu dikaji semula dan ditambah baik.Makmal PLKN , Mohamed Asri Yusof , JLKN , kem

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain