SEED Salur Dana RM80 Juta Tumpu Wanita, Belia - Semasa | mStar

SEED Salur Dana RM80 Juta Tumpu Wanita, Belia

Rosmah Mansor.
KUALA LUMPUR: Sekretariat Khas untuk Memperkasakan Usahawan India (SEED) akan menyalurkan dana berjumlah RM80 juta dengan tumpuan kepada golongan wanita dan belia pada tahun ini.

Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor berkata daripada RM80 juta itu, RM50 juta disediakan oleh Tekun Nasional manakala RM30 juta lagi oleh Amanah Ikhtiar Malaysia.

"Selain itu (dana tersebut), Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India di bawah Tekun Malaysia juga akan diperkasakan," katanya dalam ucapan pada majlis Malam Penghargaan Bersama Agensi-Agensi Kerajaan, Rakan-Rakan Strategik dan Media Massa anjuran SEED di sini, malam Sabtu.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk M. Saravanan.

Rosmah berkata sebanyak 22,499 perniagaan mendapat manfaat melalui agihan pinjaman mudah berjumlah RM500 juta daripada program kerajaan dan institusi kewangan pembangunan yang dilaksanakan oleh SEED.

Beliau turut menggesa SEED dan agensi kerajaan serta swasta yang berkaitan supaya membina jaringan stategik bagi memastikan khidmat terbaik dapat diberikan kepada masyarakat India, seterusnya menyumbang kepada pembangunan usahawan India di negara ini.

Selain itu, Rosmah berkata usahawan masyarakat India juga seharusnya bijak mengambil peluang yang disediakan kerajaan melalui SEED bagi melonjakkan kebolehsaingan mereka ke tahap lebih tinggi.

SEED adalah unit yang ditubuhkan di bawah Program Transformasi Ekonomi Masyarakat India di Jabatan Perdana Menteri.

Pada majlis itu, Saravanan menyampaikan trofi penghargaan daripada SEED kepada 45 agensi dan pelbagai organisasi termasuk Bernama, berikutan sumbangan dan kerjasama yang diberikan kepada SEED. 

Penolong Editor Bernama Hafizah Kamaruddin mewakili agensi berita itu menerima trofi berkenaan.

Turut hadir Timbalan Menteri Pendidikan II P. Kamalanathan dan Ketua Pegawai Eksekutif SEED Datuk Dr A T Kumararajah.


SEED , Rosmah Mansor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Tommy Thomas letak jawatan Peguam Negara