Puncak Niaga Ditegur Lengah Jual Aset - Semasa | mStar

Puncak Niaga Ditegur Lengah Jual Aset

SHAH ALAM: Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) ditegur supaya untuk tidak melenggahkan penjualan asetnya kepada Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) yang dimeterai kedua-dua pihak mengikut perjanjian jual beli (SPA), November lalu.

Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, pihaknya akan mendapatkan penjelasan daripada Air Selangor mengenai punca PNHB perlukan masa lebih lama sedangkan sudah diberi tempoh lanjutan dua bulan untuk meneliti syarat dan terma yang ditetapkan dalam perjanjian tersebut.

"Kalau ikut perjanjian utama yang ditandatangani kerajaan Persekutuan, kerajaan Selangor dan pihak PNHB, tempoh untuk memuktamadkan perjanjian tersebut selama dua bulan, bermula  12 September hingga tarikh perjanjian ditandatangani, 12 November lalu," katanya di sini, Jumaat.

Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian Sistem Pengurusan Hakmilik Strata Berkomputer (e-Strata) dan Sistem Pengurusan Keselamatan Tanah (Selamat) Pejabat Tanah dan Galian Selangor di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini.

Jelas Azmin, beliau tidak melihat sebarang keperluan untuk PNHB melenggahkan penjualan asetnya bagi memuktamadkan perjanjian tersebut kerana mereka sudah diberi tempoh sewajarnya.

"Selepas 12 November 2014, beberapa perkara yang perlu diselesaikan oleh kerajaan Selangor dan PNHB itu adalah soal pentadbiran yang perlu dimuktamadkan.

"Jadi saya tidak nampak keperluan Puncak Niaga melenggah-lenggahkan masa untuk memuktamadkan perjanjian tersebut," katanya.

Pada Rabu lalu, PNHB masih berunding dengan Air Selangor berhubung tempoh lanjutan untuk memenuhi syarat dan terma ditetapkan perjanjian jual beli (SPA) bagi penjualan aset airnya kepada pihak Air Selangor.

Pengerusi Eksekutif PNHB, Tan Sri Rozali Ismail berkata, ini berikutan masih ada syarat dan terma yang tidak dipenuhi mengikut SPA yang dimeterai kedua-dua pihak pada November tahun lalu.

Sementara itu, Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak berkata, kerajaan negeri kini sedang memberi tumpuan kepada usaha untuk menyelesaikan isu pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (Splash) di mana tempoh rundingannya sehingga September tahun ini.

"Fokus diberikan terhadap penstrukturan industri air di pihak Splash kerana tempoh rundingan setahun diberikan mengikut perjanjian induk yang ditandatangani pada 12 September lalu.

"Ini bermakna kerajaan negeri melalui Air Selangor ada tempoh sehingga 12 September ini bagi memuktamadkan perjanjian dengan Splash. Maka fokus diberikan terhadap usaha untuk menyelesaikan perkara ini secepat mungkin," katanya.

Puncak Niaga , SPA , Azmin Ali

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain