Gelandangan: Pertiwi Soup Kitchen Sedia Kemuka Cadangan - Semasa | mStar

Gelandangan: Pertiwi Soup Kitchen Sedia Kemuka Cadangan

Kebanyakan gelandangan memenuhi kaki lima di sekitar bandaraya Kuala Lumpur pada waktu malam selepas penat bekerja atau meminta simpati orang ramai.

PETALING JAYA: Pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Pertiwi Soup Kitchen sedang merangka kertas cadangan bagi menempatkan kemudahan golongan gelandangan di beberapa masjid di ibu negara.

Pengasasnya, Munirah Abdul Hamid berkata, persediaan itu dibuat selepas mendapat pandangan pelbagai pihak, terutama pengurusan masjid berhubung perkara itu.

“Mekanisme pelaksanaan akan dibincangkan bersama pihak berkaitan seperti pembabitan sukarelawan dalam mengawal selia kemudahan itu.

“Kita mempunyai beribu-ribu sukarelawan meliputi perseorangan, pelajar dan badan korporat. Mungkin seorang atau dua akan menyelia setiap kemudahan pada satu-satu masa. Tempoh dan bila penggunaannya juga akan dibincangkan, sebagai contoh penggunaan selama dua jam pada waktu kurang puncak seperti selepas Subuh dan sebelum Zohor.

“Intipati surat itu perlu diperincikan dengan teliti supaya cadangan untuk membantu gelandangan dipertimbangkan,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

Baru-baru ini, mStar Online melaporkan Pertiwi Soup Kitchen mencadangkan supaya masjid sekitar Kuala Lumpur menyediakan ruang untuk menempatkan kemudahan mesin basuh, pengering baju dan lokar menyimpan barang buat gelandangan terutama yang bekerja.

Hasrat NGO itu menerima pelbagai reaksi, ada yang sudi memberi kerjasama untuk membantu golongan gelandangan dan terdapat pihak yang meminta supaya mengemukakan cadangan itu untuk dibincangkan bersama pihak pengurusan masjid masing-masing.

"Syukur Alhamdulilah ada yang setuju beri kerjasama dan ada juga secara terbuka minta kita hantar cadangan. Keterbukaan hati mereka adalah langkah kecil kita untuk memulakan hasrat ini.

“Pintu (peluang) dah terbuka, maka kita boleh runding. Kita akan bincang dengan mereka apa yang boleh diterima dan praktikal. Kita juga kena tahu apa yang boleh dan tidak dibenarkan di kawasan masjid,” katanya.

Mengenai pihak yang tidak bersetuju dengan cadangan itu, Munirah berkata, semua pandangan sama ada positif atau negatif diterima dengan baik dan pihaknya menghormati pendirian tersebut.

‘Kita mahu buat berlandaskan prinsip kemurahan hati, keikhlasan dan perlu ada perasaan positif.

"Apa yang boleh kita lakukan, kita akan buat. Kita tidak akan teragak-agak. Di mana tiada halangan, itu yang kita akan usahakan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain