Pengguna Lebuh Raya Diminta Rancang Perjalanan Sempena Musim Perayaan - Plus - Semasa | mStar

Pengguna Lebuh Raya Diminta Rancang Perjalanan Sempena Musim Perayaan - Plus

Perjalanan yang dirancang dapat mengelak daripada terperangkap dalam kesesakan di lebuh raya menjelang musim perayaan.

KUALA LUMPUR: Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (PLUS) menasihatkan orang ramai supaya merancang perjalanan sempena perayaan Krismas dan Tahun Baharu 2015, berdasarkan Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) yang dikeluarkannya.

Ketua Pegawai Operasinya, Mohammad Fuad Khusairi berkata, PLUS menjangka jumlah kenderaan yang menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan akan meningkat 15 peratus iaitu 1.5 juta sehari, menjelang musim perayaan itu berbanding 1.3 juta pada hari biasa.

Beliau berkata, TTA terdiri daripada cadangan perjalanan berperingkat mengikut masa dan destinasi tertentu dari Lembah Klang ke bandar-bandar utama bertujuan mengagihkan trafik dan mengurangkan kesesakan di laluan-laluan utama lebuh raya, plaza tol dan kawasan rehat pada waktu-waktu puncak.

"Plus menjangka orang ramai di Lembah Klang mula bergerak keluar pada 19 Disember sehingga 4 Jan. Justeru itu, PLUS menasihatkan orang ramai yang menuju ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Johor supaya memasuki Lebuhraya Utara-Selatan antara pukul 6 pagi hingga 11 pagi," katanya dalam kenyataan di sini, Isnin.

Pengguna yang menuju ke destinasi Taiping, Kuala Kangsar, Gerik, Jasin dan Bandaraya Melaka dinasihatkan memasuki lebuh raya di antara pukul 11 pagi hingga 2 petang.

Sehubungan itu, PLUS menasihati orang ramai supaya mendapatkan maklumat trafik terkini dengan menghubungi talian bebas tol PLUSLine 1800 88 0000 atau mengikuti laman Twitter PLUSTrafik

Plus , lebuh raya , TTA , musim perayaan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Palanivel Perlu Panggil EGM - Vell Paari

Artikel Berkaitan

Empat Maut Nahas Babit Dua Lori & Bas

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain