Pasukan Simpanan Persekutuan Akan Ditransformasi - Khalid - Semasa | mStar

Pasukan Simpanan Persekutuan Akan Ditransformasi - Khalid

Khalid menyerahkan Cota Kuasa kepada Pegawai Pemerintah Unit 3, Supt Kamarulzaman Maarof sempena Hari Peringatan Ulang Tahun Penubuhan Pasukan Simpanan Persekutuan (PSP) ke 59 di Kuala Lumpur, Rabu.-fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Pasukan Simpanan Persekutuan (PSP) akan ditransformasi bagi memenuhi aspirasi rakyat dalam mengawal demonstrasi jalanan dan ketenteraman awam, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata antara transformasi itu ialah melibatkan perubahan pola pemikiran para pegawai dan anggota FRU yang perlu mengikut piawaian antarabangsa.

"Dalam menangani perhimpunan misalnya, mungkin kita tidak boleh bertindak seperti 10 hingga 15 tahun yang lepas seperti bertindak mengeluarkan cota. Ia perlukan transformasi pola pemikiran kita.

"Usaha ini seiring dengan ekspektasi dan aspirasi rakyat dalam melaksanakan hak kebebasan mereka. Kita sekarang berhadapan dengan situasi di mana kita (polis) dinilai dan dihukum oleh persepsi rakyat," kata Khalid ketika berucap sempena sambutan ulang tahun PSP ke-59 di Kompleks PSP, Cheras pada Rabu.

Menurutnya, walaupun terdapat segelintir pihak mendakwa berlaku kemerosotan dalam tahap keamanan negara dan negara belum mencapai status 10 negara paling aman di dunia, namun itu bukan disebabkan pasukan polis gagal dalam melaksanakan tanggungjawab mereka kepada rakyat dan negara.

Khalid berkata polis berjaya mengekal keamanan dan kedaulatan negara sehingga Malaysia diletak dalam kategori 'tinggi dalam ranking keamanan' berdasarkan laporan Global Peace Index 2014.

"Kita tidak dapat lari daripada menerima tempias turun-naik gelombang globalisasi yang sedikit sebanyak memberi kesan kepada negara," katanya.

Khalid Abu Bakar , FRU

Artikel Sebelum

Roland Chia Masih Adun Inanam - Lajim

Artikel Berikut

JKDM Catat Kutipan Hasil RM33.6 Billion

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain