Trend Generasi Y Terlibat Wakaf Positif - Jawhar - Semasa | mStar

Trend Generasi Y Terlibat Wakaf Positif - Jawhar

KUALA LUMPUR: Kecenderungan generasi Y untuk melibatkan diri dalam ibadat wakaf menunjukkan perkembangan positif, demikian menurut Ketua Pengarah Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (Jawhar) Datuk Anan C Mohd.

Ini berdasar kepada jumlah pendaftaran pengguna khidmat dalam talian 'Wakaf Tunai' yang majoritinya terdiri daripada golongan berkenaan.

Katanya, sejak diaktifkan pada Julai tahun lepas, seramai 5,517 orang telah mendaftar dalam aplikasi 'Wakaf Tunai' yang membolehkan pengguna membuat 'pembayaran' wakaf secara dalam talian, selain peningkatan pemohonan pembayaran wakaf secara pemotongan gaji.

"Ini adalah produk baharu kita, setelah dibuat kajian, Jawhar mendapati cara tradisional, dengan mewakafkan tanah dan premis dilihat tidak relevan, terutama mereka di bandar.

"Jadi kita hasilkan sistem ini, supaya orang ramai boleh membuat ibadat berkenaan walaupun dengan jumlah sedikit," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Seminar Wakaf Antarabangsa 2014 di sini, Isnin.

Anan menyifatkan semangat membudayakan wakaf oleh generasi muda sebagai membanggakan walaupun jumlah kutipan wakaf melalui sistem itu tidak besar.

Jawhar yang ditubuhkan pada 2004 antara lain berfungsi memberi nasihat kepada Majlis Agama Islam Negeri dalam menguruskan aset wakaf masing-masing dan bertindak sebagai sumber dana kepada mereka.


wakaf tunai , Jawhar , generasi y

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain