Kemudahan Internet Lebih Stabil Buat Pengguna Kereta Api Tiga Tahun Lagi - Semasa | mStar

Kemudahan Internet Lebih Stabil Buat Pengguna Kereta Api Tiga Tahun Lagi

Ahmad Shabery (kanan) ketika melancarkan Rakan Kembara di Kl Sentral di Kuala Lumpur, Jumaat. Turut hadir (dari kiri) Presiden Majlis Belia Malaysia, Maliki Mohamed Rapiee, Ketua Pergerakan Puteri Umno, Datuk Mas Ermieyati Samsudin, Presiden Rakan Kembara Malaysia, Wan Salwati Abdullah dan Pengerusi KTM Berhad, Datuk Ir Nawawi Ahmad. Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Pengguna kereta api antara bandar dijangka mendapat kemudahan akses internet yang lebih stabil dengan kelajuan sekurang-kurangnya 3G dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, ini selaras dengan penambaikan yang dilakukan kerajaan termasuk membina 1,000 pencawang telekomunikasi di seluruh negara, yang dijangka siap menjelang 2018.

"Kereta api banyak melalui kawasan pedalaman di mana kawasan berkenaan tidak mendapat isyarat yang kuat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kelab Kembara Malaysia dan mesyuarat agung pertama kelab itu di sini, Jumaat.

Beliau berkata, perkara itu akan dikaji oleh kementerian dengan lebih teliti terutamanya bagi memperluas capaian internet di kawasan berpenduduk.

Ahmad Shabery berkata, selain menambah pencawang telekomunikasi, kementerian juga dalam usaha membangunkan infrastruktur televisyen digital yang dijangka siap sepenuhnya pada 2017, sebelum menghentikan terus perkhidmatan analog pada 2020.

Menurutnya, ini akan memberi faedah kepada pengguna antara lain dari segi kandungan siaran kerana lebih banyak saluran televisyen bebas untuk disiarkan bakal diwujud.

Beliau berkata, perancangan juga sedang dibuat bagi menjalin kerjasama dengan pengendali pengangkutan awam termasuk Keretapi Tanah Melayu Berhad, Prasarana yang mengendalikan bas Rapid, Aliran Transit Ringan dan monorel untuk memberi kemudahan siaran televisyen yang stabil dalam pengangkutan mereka, sebaik usaha pendigitalan itu selesai.

Artikel Sebelum

Dua Wanita Ditahan Bersama 53kg Daun Ketum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain