Kekurangan RON97 Bukan Salah Pengusaha Stesen Minyak - Hashim - Semasa | mStar

Kekurangan RON97 Bukan Salah Pengusaha Stesen Minyak - Hashim

KUALA LUMPUR: Pengusaha stesen minyak sudah naik muak dipersalahkan di atas kekurangan stok bekalan petrol RON97 dan menegaskan masalah itu berpunca daripada syarikat minyak.

Presiden Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Hashim Othman berkata syarikat minyak tidak menyediakan bekalan mencukupi dan tiada sebab pengusaha stesen minyak enggan menjual petrol RON97.

"Jika kami tidak menjualnya, kami tidak memperoleh pendapatan. Ia semudah itu," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata adalah tidak adil syarikat minyak mendiamkan diri mengenai kekurangan petrol RON97 kerana bekalan minyak itu kehabisan stok kira-kira tiga hari sebelum 1 Disember.

Pada 1 Disember, kerajaan menghapuskan subsidi bahan api untuk RON95 dan diesel serta menggunakan sistem pengapungan terkawal yang mencatatkan sedikit perbezaan antara harga petrol RON95 (RM2.26 seliter) dan RON97 (RM2.46 seliter).

Ini menyebabkan ramai pengguna memilih untuk membeli RON97 dengan kebanyakan stesen minyak kehabisan bekalan stok bahan api itu.

Hashim menggesa pengguna untuk membuat aduan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) jika terdapat stesen minyak yang menggantung tanda petrol RON97 'tiada stok'.

"Pengusaha stesen minyak sepatutnya mempunyai bekalan yang mampu bertahan selama tiga hari dan lesen kami boleh ditarik balik jika petrol kehabisan stok.

"Kami (pengusaha stesen minyak) tidak mahu disalahkan atas sesuatu kesilapan yang bukan dilakukan oleh kami," katanya.

Sementara itu, Shell Malaysia Trading Sdn Bhd dalam satu kenyataan mengesahkan beberapa stesen minyaknya di Semenanjung Malaysia mengalami kekurangan V-Power 97 berikutan permintaan tinggi. 

"Kami sedang berusaha untuk memulihkan bekalan di kawasan yang terjejas dan komited untuk memberi perkhidmatan berkualiti kepada pelanggan kami," demikian menurut syarikat tersebut pada Isnin.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek berkata, bekalan RON97 akan pulih menjelang hujung minggu ini.

"Kami sedang berbincang dengan pengusaha stesen minyak dan syarikat minyak. Mereka memberi jaminan isu ini akan diselesaikan dengan segera.

"Terdapat kira-kira 130 daripada 3,600 stesen minyak di seluruh negara kehabisan stok RON97.

"Pengusaha stesen minyak harus memastikan mereka memperoleh lebih banyak stok RON97 tetapi sebarang bekalan tambahan akan memakan sedikit masa," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia dan Kempen Kembali Ke Sekolah di pusat beli-belah Aeon AU2 Setiawangsa di sini, Selasa.

Beliau turut menasihati pengguna supaya menghubungi kementeriannya di talian 1800-886-800 untuk mengemukakan sebarang aduan mengenai masalah kekurangan petrol RON97.

RON97 , Hashim Othman , PDAM

Artikel Sebelum

Warga Emas Maut Jatuh Gaung Bukit Bendera

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Ramai Pengguna Mungkin Beralih Ke RON97

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain