Najib Senaraikan Tiga Cabaran Dunia Kesalinghubungan - Semasa | mStar

Najib Senaraikan Tiga Cabaran Dunia Kesalinghubungan

Najib menyampaikan ucapan pada Forum Antarabangsa Umno sempena Perhimpunan Agung Umno 2014 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Isnin.

KUALA LUMPUR: Kebertanggungjawaban selepas revolusi maklumat, kurang bersosial dengan masyarakat setempat dan amalan diplomasi digital adalah tiga cabaran yang perlu dihadapi untuk membina, membangun dan mengekalkan sesebuah negara dalam dunia kesalinghubungan digital.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, teknologi maklumat telah berubah secara eksponen sehingga kebanyakan orang membawa dunia di dalam poket mereka menggunakan gajet komunikasi.

Najib berkata, manusia kini lebih bebas dari sebelumnya untuk berkongsi idea mengenai tadbir urus negara kepada masyarakat global dengan segera.

Diperkasakan dengan revolusi maklumat, beliau berkata mereka yang mempunyai akses internet boleh mendesak kerajaan mereka supaya lebih bertanggungjawab.

"Mereka boleh mengakses perangkaan, petunjuk dan perbandingan antarabangsa yang meluas. Mereka boleh membaca dan mempelajari pandangan dan falsafah politik daripada sistem yang berbeza di seluruh dunia.

"Jika mereka tidak berpuas hati dengan keadaan kerajaan mereka, mereka boleh dan memberitahu dunia mengenainya dengan menghantar gambar, video dan 'hashtag' dalam masa nyata untuk menyebarkan mesej mereka," katanya semasa merasmikan Forum Antarabangsa Umno yang bertema "Dunia Kesalinghubungan Digital: Cabaran Dalam Pembinaan Negara" di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Isnin.

Cabaran kedua, Najib berkata semakin banyak rakyat yang berinteraksi dengan rakan, keluarga malahan orang yang tidak dikenali secara dalam talian, menggantikan masa yang diluangkan bersosial di dalam kehidupan sebenar.

Bagaimanapun, beliau berkata, pembinaan negara memerlukan penglibatan rakyat di dalamnya.

"Sebagai tindak balas, kami perlu mencari jalan yang baharu dan kreatif untuk memastikan rakyat terlibat dengan masyarakat setempat mereka dan merasakan mereka adalah sebahagian daripada negara sebagaimana mereka melakukannya kepada kumpulan Facebook mereka," katanya.

Najib juga berkata, dalam dunia yang saling berhubungan, diplomasi yang merupakan satu proses kerajaan berinteraksi bagi pihak rakyat secara tersirat kini telah menjadi semakin terbuka dari sebelum ini.

Beliau berkata, perubahan telah berlaku daripada peringkat bawah dan atas.

"Daripada bawah, kerana pengeluaran beribu dokumen rahsia dalam talian telah mengubah perbincangan diplomatik dan umum buat selamanya. Kerajaan dan swasta kini tahu bahawa rahsia mereka boleh dikongsi bukan hanya dengan pesaing mereka tetapi dengan seluruh dunia dengan segera, kekal, tanpa diketahui sumbernya", katanya.

Beliau berkata, perubahan dari atas berlaku kerana negara sendiri kini dalam talian berdasarkan kajian terkini lebih 150 negara memiliki akaun Twitter dan lebih daripada 500 menteri kerajaan mempunyai akaun Twitter.

"Dengan banyak orang yang menggunakan Twitter bagi pihak negara dan banyak perbincangan dalam talian, tidak dapat dielakkan kadang-kadang tindakan mengemas kini status, menghantar mesej di laman Twitter dan blog akan melepasi protokol diplomatik dan akal manusia," katanya.

Bagaimanapun, Najib berkata, internet menyediakan peluang yang besar untuk pendidikan, pembangunan ekonomi dan hubungan sosial.

"Sebagai pemimpin dan parti, kami boleh memastikan bahawa internet, salah satu penemuan yang penting di zaman ini kekal sebagai salah satu alat yang paling bermanfaat dan kami boleh menggunakan kuasanya dalam usaha pembinaan negara," katanya. 

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain