Laporan Audit: 13 Kementerian Akan Dipanggil Beri Penjelasan - Semasa | mStar

Laporan Audit: 13 Kementerian Akan Dipanggil Beri Penjelasan

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan memanggil 13 kementerian dan tiga agensi kerajaan untuk menjelaskan isu yang dibangkitkan dalam siri ketiga Laporan Ketua Audit Negara 2013.

Pengerusinya, Nur Jazlan Mohamed berkata, semua kementerian dan agensi terbabit akan dipanggil bermula Januari 2015.

"Kami terkejut dengan jumlah isu yang dibangkit di dalam laporan terbaharu itu.

"Sebahagian daripadanya bukan besar, dan hanya melibatkan peruntukan kecil tetapi kami mahu tahu dimana kesilapannya," katanya pada sidang media di Parlimen.

Jazlan berkata, peningkatan jumlah kes yang dibangkitkan kali ini mungkin kerana ia berlaku serentak dengan pengumuman Bajet tetapi adalah menjadi tanggungjawab PAC untuk menelitinya.

Antara kementerian yang akan dipanggil adalah Kementerian Pendidikan yang dijangka memberi penjelasan mengenai perbelanjaan RM633 untuk program 1Bestarinet, yang tidak mencapai objektif.

Kementerian itu turut dikehendaki menjelaskan isu melibatkan bangunan sekolah sukan.

Kementerian Dalam Negeri dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut akan dipanggil untuk menjelaskan pengurusan pendapatan yang dikumpul menerusi saman lalu lintas.

Kementerian lain yang akan dipanggil termasuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

PAC , laporan audit

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain