TLDM Temui Bangkai Kapal Berlanggar - Semasa | mStar

TLDM Temui Bangkai Kapal Berlanggar

Contoh kapal YTC M5.

KUANTAN: Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada Isnin menemui bangkai kapal tunda YTC M5 yang dilaporkan berlanggar dengan sebuah kapal dagang dan tenggelam di perairan Kuantan pada Khamis lepas.

Laksamana Muda Markas Wilayah Laut 1, Datuk Azhari Abdul Rashid berkata kapal jenis hidrografi KD Mutiara berjaya mengesan kedudukan kapal tunda tersebut pada kedalaman 29 meter kira-kira satu batu nautika dari lokasi kejadian.

"KD Mutiara tiba di lokasi kejadian pada 8 pagi Ahad untuk meneruskan operasi mencari dan menyelamat sehingga operasi ditangguhkan pada pukul 5 petang.

"Namun pada pukul 7.30 malam, KD Mutiara berjaya mengesan objek yang disyaki kapal tunda tersebut dengan menggunakan sistem sonar dan berdasarkan analisis imej, didapati ciri-ciri objek itu menyamai kapal tunda YTC M5.

"Operasi diteruskan pagi ini dan pasukan penyelam melakukan penyiasatan terhadap objek yang dikesan dan pada pukul 10.45 pagi Isnin mengesahkan ia adalah kapal tunda yang tenggelam itu," katanya kepada pemberita di jeti pangkalan di sini.

Dalam kejadian itu, enam kru bot tunda itu termasuk seorang warga tempatan hilang selepas bot tunda mereka dilapor dilanggar sebuah kapal dagang di kedudukan 9.1 batu nautika dari Tanjung Gelang dalam perairan Kuantan.

Pada Ahad pasukan polis marin berjaya menemui mayat dua daripada kru itu secara berasingan kira-kira 11 batu nautika dan 11.5 batu nautika dari Tanjung Gelang.

Azhari berkata dengan penemuan bangkai kapal tunda itu, TLDM turut menamatkan penglibatan mereka dalam operasi mencari dan menyelamat hari ini.

Manakala pasukan Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia dan polis marin akan meneruskan usaha pencarian baki kru yang masih belum ditemui.
TLDM , Kuantan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain