Lawatan Ke Perth Pendek, Tapi Berhasil - Hishammuddin - Semasa | mStar

Lawatan Ke Perth Pendek, Tapi Berhasil - Hishammuddin

PERTH: Mungkin satu lawatan yang singkat, tetapi dalam masa tiga hari berada di ibu kota Australia Barat, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berjaya melakukan apa yang telah ditetapkan.

Misi utama beliau terhadap lawatan pada Selasa adalah memastikan bahawa carian untuk penerbangan MH370 yang masih hilang tetap fokus.

Hishammuddin sibuk sejak hari pertama dengan menghadiri mesyuarat dan taklimat dengan Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) dan pelbagai pihak berkuasa Australia yang lain.

Beliau juga bertemu dengan ketua penyelaras JACC yang baharu dilantik Judith Zielke, berkomentar selepas mesyuarat itu bahawa seorang wanita yang tepat telah dipilih untuk memegang jawatan itu.

Hishammuddin juga melahirkan keyakinan kepada komitmen Zielke terhadap usaha untuk mencari MH370 dan memastikan keadilan untuk MH17.

Zielke mengambil alih jawatan itu hanya baru-baru ini daripada ketua penyelaras Angus Houston.

Kemuncak lawatan beliau adalah untuk menyaksikan pelancaran kapal GO Phoenix dan peralatan carian bawah laut yang canggih, ProSAS di Freemantle Port pada Rabu.

GO Phoenix, bersama-sama dengan ProSAS Side Scan Sonar, adalah peralatan Kerajaan Malaysia sebagai tambahan kepada kapal kontrak Malaysia-Australia oleh Fugro Survey Limited.

"The Pro Synthetic Aperture Sonar atau ProSAS, yang dipasang pada kapal GO Phoenix, mempunyai kemampuan untuk mencari sehingga kedalaman 6,000 meter dan boleh meliputi sehingga 194 km persegi sehari," kata Hishammuddin.

Berdasarkan teknologi yang digunakan dan jika pencarian dilakukan di lokasi yang betul, beliau yakin dapat mencari MH370.

Hishammuddin mengakhiri lawatannya bersama pelajar-pelajar Malaysia pada malam Khamis, di mana beliau menggesa mereka  menjadi duta negara.

"Saya mahu para pelajar menjadi duta kita dalam menyampaikan maklumat yang betul, terutama berhubung tragedi baru-baru ini, termasuklah kehilangan MH370," katanya.
MH370 , GO Phoenix , ProSAS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MH370 Di Selatan Lautan Hindi

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain