Liow Ulangi Pendirian Pertahan Pendidikan Di Sekolah Cina - Semasa | mStar

Liow Ulangi Pendirian Pertahan Pendidikan Di Sekolah Cina

Liow Tiong Lai.
KUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dijangka menegaskan semula pendirian parti dalam menegakkan pendidikan kaum Cina terutamanya di sekolah rendah jenis Cina ketika menyampaikan ucapan presiden pada Perhimpunan Agung MCA ke-61 di sini, Ahad.

Beliau juga dijangka menekankan kepentingan kesederhanaan dalam masyarakat berbilang kaum dan merujuk kepada pendirian konsisten Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai isu itu.

Penegasan itu ditetapkan apabila Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong yang berucap pada perasmian Perhimpinan Agung Pemuda pada Sabtu yang mengecam individu yang mendakwa pendidikan Cina adalah penghalang kepada perpaduan kaum dan menggesa pemansuhan sekolah rendah jenis Cina.

Menyifatkan kritikan itu sebagai 'halangan sebenar kepada pembangunan negara' beliau berkata, kerajaan mengiktiraf sekolah-sekolah tersebut sebagai sebahagian daripada sistem pendidikan negara dengan memperuntukkan dana kepada mereka di bawah Bajet 2015.

Pengerusi Wanita MCA, Datuk Heng Seai Kie dalam perhimpunan agung sayap parti itu pada Sabtu berkata, desakan untuk menutup sekolah jenis Cina di negara ini adalah kata-kata berunsur hasutan kerana Perlembagaan Persekutuan menggalakkan pendidikan bahasa ibunda untuk pelbagai kaum.

Ketua Pemuda MCA, Chong Sin Woon juga menegaskan bahawa tiada siapa yang harus mencabar hak orang Cina dan India untuk mempelajari bahasa ibunda melalui sekolah vernakular.

Katanya, seramai 12 peratus murid-murid di sekolah rendah Cina terdiri daripada kaum lain.

Liow juga dijangka mengumumkan projek khas yang akan meletakkan Universiti Tunku Abdul Rahman, kebanggaan MCA, ke tahap tertinggi.

Liow Tiong Lai , MCA , sekolah vernakular

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain