170,000 Peminjam PTPTN Berpeluang Bincang - Semasa | mStar

170,000 Peminjam PTPTN Berpeluang Bincang

Idris menyampaikan Anugerah "The World's Most Influential Scientific Minds 2014" kepada Prof Dr Bassim H.Hameed dari USM (kiri). Turut hadir, Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datuk Prof.Dr.Roziah Omar (kanan) and Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan, Datuk Seri Ir Dr Zaini Ujang (dua dari kiri) di Dewan Za'ba, Putrajaya.
PUTRAJAYA: Sebanyak 170,000 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), diberi peluang berbincang mengenai kaedah pembayaran balik sebelum nama disenaraikan dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Berpusat (CCRIS).


Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, selama ini, PTPTN amat fleksible namun ada yang mengambil kesempatan dengan langsung tidak membuat pembayaran.

"Bila kita umum pelaksanaan langkah itu nanti, kita akan beri tempoh tiga bulan untuk peminjam berbincang dan seterusnya membuat bayaran sebelum nama disenaraikan dalam CCRIS.

"Kita ada maklumat peminjam dan tahu ada di antara mereka bergaji lumayan tetapi langsung tidak datang ke PTPTN dalam tempoh tiga tahun untuk berbincang mahupun membuat sebarang bayaran," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Beliau diminta mengulas mengenai laporan akhbar hari ini mengenai langkah PTPTN untuk mengambil tindakan lebih tegas dalam usaha mengutip semula pinjaman dengan menyenaraikan peminjam tegar dalam CCRIS.

Menurut laporan itu, pada peringkat permulaan CCRIS akan dikenakan terhadap 170,000 peminjam tegar yang langsung tidak menjelaskan pinjaman berjumlah RM1.2 bilion sejak 1998 hingga 2010.

Idris menegaskan bahawa PTPTN sedia berunding untuk mencari jalan penyelesaian dan berbincang mengenai bayaran mengikut kemampuan peminjam sebelum sebarang tindakan tegas diambil.

Terdahulu Idris menyampaikan geran program Malaysia Laboratories for Academia-Business Collaboration (myLAB), penyerahan watikah program Higher Institution Centre of Excellence (HICoe) dan pengiktirafan penyelidik cemerlang di Kementerian Pendidikan di sini.

PTPTN , Datuk Seri Idris Jusoh

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Letupan: Dua Mangsa Kritikal

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain