Undang-Undang Khas Banteras Kongsi Gelap Perlu Digubal - Semasa | mStar

Undang-Undang Khas Banteras Kongsi Gelap Perlu Digubal

Sebutir bom tangan yang masih aktif diletupkan oleh anggota pemusnah bom PDRM dalam satu kejadian letupan bom di hadapan sebuah kelab malam yang berlaku awal pagi Khamis di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur. - fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Undang-undang khas yang setara dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) perlu digubal segera bagi membanteras rangkaian kongsi gelap dan jenayah berat yang dilihat semakin ekstrem.

Dekan Kolej Undang-Undang dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Ahmad Marthada Mohamed berkata kumpulan kongsi gelap kini semakin berani melakukan apa sahaja kegiatan mereka seolah-olah mereka mempunyai benteng yang kebal daripada penguatkuasaan undang-undang.

Beliau berkata kejadian letupan bom yang meragut satu nyawa dan mencederakan 12 yang lain termasuk rakyat asing di ibu negara pada Khamis, merupakan petanda jelas untuk pihak berwajib mewujudkan mekanisme baharu tanpa berkompromi lagi kepada penjenayah yang mengancam keselamatan negara.

"Isu jenayah berat terutama yang melibatkan kongsi gelap semakin serius. Ini timbul kerana tiada lagi ISA, undang-undang yang pernah menggerunkan penjenayah.

"Selepas ISA dimansuh, bekas anggota kongsi gelap yang telah dibebaskan muncul kembali, cuba menunjukkan kedegilan dan keberanian mereka serta sanggup berbuat apa sahaja termasuk mengebom dan meragut nyawa masyarakat," katanya.

Satu letupan bom berlaku di hadapan sebuah kelab malam di Bukit Bintang di sini awal pagi Khamis yang pihak polis percaya berpunca daripada pergaduhan dua kumpulan kongsi gelap.

Ahmad Marthada berkata kebanyakan kumpulan kongsi gelap mempunyai rangkaian besar dan sehubungan itu diperlukan undang-undang khas setaraf ISA bagi mengawal kegiatan mereka.

"Kita sedia maklum pihak polis mempunyai jabatan khas dan melakukan operasi khas untuk membanteras kongsi gelap.

"Namun ia mungkin tidak dapat dilakukan secara berkala kerana beberapa sebab seperti kekangan anggota. Oleh itu di sinilah perlunya undang-undang khas," katanya.

Beliau berkata insiden itu juga akan memberi impak negatif kepada industri pelancongan negara. 

Pensyarah Kolej Undang-Undang Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa UUM, Mohamad Faisol Keling turut menyuarakan pandangan yang sama dengan berkata kejadian itu sebagai kemucak kepada pelbagai kes jenayah berat yang berlaku setelah ISA dimansuhkan.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu menyemak statistik kes jenayah berat dan seterusnya mencadangkan penguatkuasaan undang-undang baharu.

"Satu akta atau apa sahaja bentuk perundangan yang setara dengan ISA perlu diwujudkan segera yang mempunyai kemampuan untuk menimbulkan kehormatan, dipatuhi masyarakat dan tidak ada kompromi kepada penjenayah," katanya.

ISA , kongsi gelap , letupan , Bukit Bintang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain