Hayati Pengajaran Peristiwa Pengorbanan Para Nabi & Rasul - TPM - Semasa | mStar

Hayati Pengajaran Peristiwa Pengorbanan Para Nabi & Rasul - TPM

Tan Sri Muhyiddin Yassin
KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata umat Islam di negara ini perlu menghayati sambutan Aidiladha atau Hari Raya Korban yang disambut Ahad, dengan sentiasa patuh dan taat terhadap perintah Allah SWT.

Beliau berkata umat Islam mestilah sentiasa patuh dan taat kepada segala titah perintah Allah SWT sepertimana patuh dan taatnya Nabi Ibrahim A.S dalam peristiwa pengorbanan Nabi Ismail A.S.

"Ketaatan kita kepada perintah Allah SWT hendaklah dizahirkan dengan cara menjunjung syariat Islam yang terkandung di dalam Al-Qur'an dan Al-Sunnah dan menjadikan ajaran Islam yang syumul sebagai cara hidup kita.

"Semoga kita semua akan dapat mencontohi sifat kehambaan dan ketakwaan kepada Allah SWT seperti yang telah ditunjukkan Nabi Ibrahim A.S dan Nabi Ismail A.S," katanya dalam perutusan sempena sambutan Aidiladha, di sini Sabtu.

Beliau berkata, umat Islam perlu bersama-sama mengenang harga sebuah pengorbanan yang telah ditunjukkan oleh nabi-nabi dan rasul-rasul terdahulu terutama Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail.

Muhyiddin berkata ibadah korban yang dilaksanakan merupakan lambang semangat pengorbanan yang perlu ada pada setiap umat Islam, yang akan memperoleh keredaan Allah SWT di dunia dan akhirat.

Katanya, ibadah tersebut juga merupakan tanda mensyukuri segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT. 

"Ia juga memperingatkan kita tentang rezeki yang dikurniakan olehNya, agar umat Islam lain yang kurang berkemampuan dapat sama-sama berkongsi kenikmatan yang diperolehi," katanya.

Muhyiddin bersama-sama keluarganya yang kini berada di tanah suci Makkah untuk mengerjakan ibadah haji turut mendoakan agar Malaysia sentiasa dilimpahi dengan nikmat kemakmuran dan keamanan, dimurahkan rezeki dan dijauhi daripada segala musibah dan bala bencana.

"Semoga anda semua senantiasa dikurniakan nikmat kesihatan, dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah SWT. Selamat Hari Raya Idul Adha daripada saya sekeluarga buat seluruh umat Islam di Malaysia," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain