Pengusaha Stesen Minyak Tidak Dapat Manfaat Pengurangan Subsidi - Semasa | mStar

Pengusaha Stesen Minyak Tidak Dapat Manfaat Pengurangan Subsidi

Hashim Othman.
PETALING JAYA: Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) tidak mendapat sebarang manfaat daripada kenaikan harga minyak berikutan pengurangan subsidi petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter berkuat kuasa tengah malam Rabu.

Presidennya, Datuk Hashim Othman menegaskan, tanggapan orang ramai bahawa pengusaha stesen minyak akan mendapat keuntungan akibat kenaikan tersebut adalah tidak benar sama sekali.

"Kita tidak bersetuju dengan persepsi sebegitu. Tiada istilah keuntungan.. kami tidak mendapat sebarang manfaat daripadanya (kenaikan harga)," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau berkata, kadar keuntungan (komisen) untuk setiap liter petrol (RON95, RON97) dan diesel yang dijual masih ditetapkan oleh kerajaan.

"Walaupun harga minyak naik RM10 seliter pun, kita tetap dapat komisen yang sama. Ia (komisen) sudah ditetapkan oleh kerajaan dan tidak berubah," katanya.

Jelas beliau, untuk petrol RON95 dan RON97, pengusaha stesen minyak hanya mendapat komisen sebanyak 12.19 sen seliter manakala 7 sen seliter untuk diesel.

"Apa yang boleh saya katakan, pengusaha juga turut terbeban akibat kenaikan itu kerana kita terpaksa keluarkan pelaburan yang tinggi.

"Apabila harga naik, kos operasi pun akan meningkat tetapi keuntungan kita turun," katanya.

Bagaimanapun, Hashim menyokong usaha kerajaan untuk merasionalisasikan subsidi minyak kerana harga minyak di negara ini jauh lebih murah sehingga mendorong kepada peningkatan kegiatan penyeludupan minyak.

"Saya sokong usaha (kerajaan) ini demi membanteras kegiatan penyeludupan minyak tetapi kerajaan perlu melakukan sesuatu agar semua pihak mendapat manfaatnya," katanya.

Menurut beliau, kerajaan perlu mencari kaedah yang efektif untuk mencegah penyelewengan dan penyeludupan bahan api itu dengan mengambil kira pelbagai aspek.

"Jika kaedah itu berjaya, ia satu yang positif tetapi kementerian bertanggungjawab perlu turun padang dan meneliti sedalam-dalamnya masalah dan keperluan pengusaha stesen minyak.

"Kita tidak mahu apabila dilaksanakan kelak, timbul pelbagai masalah yang perlu ditanggung pengusaha stesen minyak," katanya.

Malah, beliau turut mengalu-alukan kerajaan supaya mengadakan perjumpaan dengan pengusaha stesen minyak di seluruh negara bagi mendapatkan pandangan dan cadangan pelaksanaan terbaik agar situasi menang-menang antara kerajaan dan pengusaha dapat dicapai.PDAM , Hashim Othman , RON95 , diesel

Artikel Sebelum

Azmin Nafi Dendam Terhadap Khalid

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain